Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 17.04.2014  
 

Interaktivni začetni seminar: Prepoznavanje diskriminacije

 
City Hotel, Ljubljana ob 9.00 (seminar)
Mirovni inštitut predstavnike in predstavnice nevladnih organizacij vabi na interaktivni začetni seminar: Prepoznavanje diskriminacije, ki bo v sredo, 15. februarja 2012, 9:00–16:30, v City Hotelu, Dalmatinova 15, Ljubljana.

Nevladne organizacije se pri svojem delu v različnih družbenih okoljih aktivno soočamo z vprašanjem (ne)diskriminacije. Pri tem se nam pogosto zastavljajo vprašanja, kot so: ali gre v določenem primeru za diskriminacijo ali za neko drugo krivico, ki z diskriminacijo ni povezana? Kakšne oblike diskriminacije poznamo? Kdaj je diskriminacija prepovedana in v katerih izjemnih primerih je dopustna? Kakšna je razlika med posredno in neposredno diskriminacijo? Kakšna je razlika med nadlegovanjem in sovražnim govorom? Kaj lahko storimo, če prepoznamo diskriminacijo?

Namen seminarja je nasloviti navedena vprašanja in uresničiti naslednje cilje:

a) spoznati različne oblike diskriminacije in razlike med njimi;
b) razlikovati med diskriminacijo in drugimi krivicami, ki prizadenejo posameznika;
c) spoznati osnovne predpise in zakonske definicije na tem področju ter sredstva, ki so na voljo za ukrepanje.

Moderatorja: Katarina Bervar Sternad, univ. dipl. prav. in mag. Admir Baltić. 

Na seminarju se bomo osredotočili na oblike diskriminacije zaradi spola, rase, narodnosti, vere, prepričanja, starosti, hendikepa in spolne usmerjenosti. Uporabljene bodo interaktivne metode, ki predvidevajo aktivno udeležbo prisotnih. Ti bodo prejeli tudi priročnik. Število mest je omejeno, v primeru velikega števila prijav bodo imeli prednost predstavniki/predstavnice lokalnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju ene od navedenih osebnih okoliščin. Udeležba je brezplačna, v odmorih bodo zagotovljeni prigrizki in kosilo. Udeležencem iz krajev zunaj Ljubljane povrnemo potne stroške v višini javnega prevoza ter stroške parkiranja v parkirni hiši hotela.

Prosimo, če prijave pošljete do 7. februarja 2012. Kontakt za prijave in dodatne informacije: neza.kogovsek@mirovni-institut.si, tel.: 01 / 234 77 33, faks: 01 / 234 77 22.

Vabilo