Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 16.04.2014  
 

Jan Toporowski: Financializacija: nova doba ali stara zgodba

 
Klub Gromka, AKC MM ob 18.00 (predavanje)
Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Financializacija, ki bo v četrtek, 29. marca 2012 ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Financializacijo njeni ključni avtorji predstavljajo kot novo stopnjo kapitalizma, ki jo ženejo bistveno višje stopnje finančne aktivnosti. To predstavo v veliki meri krepijo dramatični dogodki nedavne finančne krize in vse večje dolžniške težave v času, ko ekonomije zapadajo deflaciji. Radikalen razmislek mora seči dlje in razlikovati med strukturnimi spremembami, ki se dogajajo v ekonomiji, in spremembami notranjih bilanc stanja v finančnem sistemu. Za razvoj ekonomije in družbe so pomembne te strukturne spremembe, ne pa vase zagledane drame finančnih trgov.

Jan Toporowski je danes profesor ekonomije in predstojnik Oddelka za ekonomijo na Šoli za orientalske in afriške študije (SOAS) Univerze v Londonu, pred tem pa je bil zaposlen v centralnem in mednarodnem bančništvu. Raziskovalno se ukvarja predvsem s finančno in monetarno ekonomiko ter z intelektualnim razvojem ekonomista Michala Kaleckega.