Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Novice
 
 
 
Nove knjižne izdaje
 
politike20_novica.jpgFeminizem in islam. Turške ženske med Orientom in Zahodom

Avtorica: Ana Frank
Politike, 2014.
           
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Lenart J. Kučić: Tehnofinancializacija

 
12.1.2012, Filozofska fakulteta ob 18h (predavanje)
Delavsko-punkerska univerza v sodelovanju z gibanjem Mi smo univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Financializacija, ki bo v četrtek, 12. januarja 2012 ob 18.00 uri na Filozofski fakulteti (Aškerčeva 2), v predavalnici 4.


Srečanje nekdanjih sošolcev na facebooku. Internetna revolucija twitter, ki zruši nedemokratičen režim. Ekonomija dolgega repa, ki neznanega garažnega glasbenika povzdigne v spletni fenomen in ustvarjalna ekonomija, ki bo prinašala blaginjo v prihodnjem stoletju. Vse to so podobe komunikacijske revolucije, ki jih širijo pridigarji internetne ideologije in mediji, ki večinoma le povzemajo njihove besede.

Vendar ima digitalizacija tudi drugačne obraze. Kritiki opozarjajo na nastanek družbe nadzora, komercializacijo, odtujenost, nenehno delno pozornost in druge negativne posledice odvisnosti od komunikacijskih tehnologij. Ti pomisleki so znani. Precej manj raziskano pa je področje neplačanega „ustvarjalnega“ dela in vrednosti, ki jih zgolj s svojo „priklopljenostjo“ ustvarjajo njihovi uporabniki. V predavanju bomo predstavili kratek uvod v politično ekonomijo internetne industrije in se vprašali, ali se je uresničila ideja nekdanjih italijanskih marksistov o družbi, ki bi delovala po načelih idealne tovarne brez zidov. Tovarne, kjer vsak naš gib, klik, tvit ali pogled že ustvarja dodano vrednost.

 

Lenart J. Kučić je novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela. Raziskovalno se je ukvarjal z medijskimi trgi v državah srednje in jugovzhodne Evrope ter medijsko politiko. Na londonski univerzi Goldsmiths je magistriral iz združevanja medijske in telekomunikacijske zakonodaje v EU, danes pa ga zanima kompleksen preplet tehnologije, politike in družbe, ki ga razkriva uporaba komunikacijskih orodij.