Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 16.04.2014  
 

Prihodnost večkulturnih družb: Kaj smo spregledali pri reševanju romskega vprašanja?

 
Kulturni center Janeza Trdine, Novo mesto (omizje)
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in ob podpori Veleposlaništva Velike Britanije prireja okroglo mizo Prihodnost večkulturnih družb: Kaj smo spregledali pri reševanju romskega vprašanja?
Torek, 26. september 2006, ob 18. uri, Mala dvorana Kulturnega centra Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto

Kakšni so bili dosedanji poskusi reševanja sporov med romskim in večinskim prebivalstvom v Novem mestu? Zakaj niso dali zadovoljivih rezultatov? So pristopi k urejanju življenja v večkulturnih skupnostih v britanskih mestih lahko zgled?

Danes že težko najdemo etnično čisto družbo. Življenje v večkulturnem okolju je postalo realnost in hkrati izziv, saj stik različnih kultur in navad s sabo prinaša tudi težave. Čarobne formule, kako se jih lotiti, seveda ni, zato je dobrodošlo razmišljati o različnih pristopih, ki bi lahko prinesli dolgoročno rešitev za vse vpletene strani.

Velika Britanija ima kot izrazito večkulturna družba dolgoletne izkušnje z usklajevanjem potreb različnih etničnih skupin. Okoli desetino prebivalcev mest Burnley in Peterborough predstavljajo priseljenci predvsem azijskega porekla, zato sta se mesti resno lotili strategije, ki bi omogočila sožitje med njimi.

Gostje okrogle mize iz Novega mesta, Burnleya in Peterbourga bodo predstavili dosedanje pristope in osvetlili primere dobrih praks:

  • dr. Borut Rončevič, vodja oddelka za razvoj pri občinski upravi Mestne občine Novo mesto
  • Silvo Mesojedec, podpredsednik krajevne skupnosti Bučna vas
  • Bojan Tudija, član sveta krajevne skupnosti Šmihel
  • Mike Waite, vodja oddelka za povezovanje in kohezijo v lokalni skupnosti, Mestna občina Burnley
  • Mike Sampson, inšpektor obveščevalne enote za lokalne skupnosti, Policijska postaja Peterborough
  • Abdul Rahim, predstavnik nevladne organizacije The Participation Works Ltd., Burnley
Okrogle mize se bosta udeležila tudi župan Mestne občine Novo mesto mag. Boštjan Kovačič in veleposlanik Velike Britanije v Sloveniji nj. eksc. g. Tim Simmons.

Zagotovljeno bo simultano prevajanje. Vstop je prost.

Kontakt: Tina Cigler, koordinatorka projektov, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (041 636 404).

Okrogla miza je del projekta Mirovnega inštituta “Prihodnost večkulturnih družb v Evropi in vloga medijev – primeri dobre prakse v Veliki Britaniji,” ki ga podpira Veleposlaništvo Velike Britanije v Sloveniji.