Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Novice
 
 
 
Nove knjižne izdaje
 
politike20_novica.jpgFeminizem in islam. Turške ženske med Orientom in Zahodom

Avtorica: Ana Frank
Politike, 2014.
           
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Primer Predrag Topić ali solidarnost na preizkušnji

 
Klub Gromka, AKC MM ob 17h (omizje)
Mirovni inštitut in Delavsko punkerska univerza vabita na okroglo mizo, ki bo v sredo, 15. februarja v Klubu Gromka, AKC Metelkova mesto.

Dogodek organiziramo ob izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi Predragu Topiću, predsedniku Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), ki ga kot sindikalnega zaupnika varuje 113. člen Zakona o delovnih razmerjih. Z dogodkom bomo izrazili solidarnost s človekom, ki je bil kaznovan, ker se je angažiral za pravice najbolj ranljivih delavcev v podizvajalskih podjetjih, in pokazali, da nihče v podobnih okoliščinah ne bo ostal sam.
Na okrogli mizi bomo predstavili razloge in boje ob lanskoletni avgustovski stavki pristaniških delavcev v Luki Koper in solidarnost drugih delavcev z njimi. Govorili bomo o neizpolnjenih obljubah, s katerimi se je končala stavka, in o pritiskih na delavce odtlej. Pogovor bomo namenili tudi položaju delavcev na sploh v fiktivnih storitvenih podjetjih, katerih edini kapital je delovna sila, s katero trgujejo. Slišali bomo o težavah delavcev, ki izhajajo iz sistema podizvajalskih podjetij (outsourcing) in so jim izpostavljeni tako delavci Luke Koper kot zaposleni v drugih podjetjih v Sloveniji.

Na okrogli mizi bodo govorili prizadeti, osebe, ki so spremljale dogodke od blizu, strokovnjakinja za delovnopravno zakonodajo in predstavniki sindikatov:

• Predrag Topić (predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev)
• Mladen Jovičič (Sindikat žerjavistov pristaniških dejavnosti v Luki Koper)
• Goran Lukič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije)
• Eva Brajkovič (antropologinja, raziskovalka, aktivistka)
• Barbara Kresal (Fakulteta za socialno delo)
• Mile Zukić (Aktivist Alternativa obstaja)

V času prireditve bomo zbirali prostovoljne prispevke za Predraga Topića, ki mu jih bomo ob zaključku prireditve izročili. V največjo oporo pa bo predsedniku sindikata in njegovim tovarišem vaša udeležba in širše poznavanje njihovih težav.

Okroglo mizo bosta vodili Uršula Lipovec Čebron in Maja Breznik.

 

Vljudno vabljeni!

 

Za organizatorja,
Maja Breznik

Vabilo