Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Novice
 
 
 
Nove knjižne izdaje
 
politike20_novica.jpgFeminizem in islam. Turške ženske med Orientom in Zahodom

Avtorica: Ana Frank
Politike, 2014.
           
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Thomas Marois: Vzpon finančnega kapitalizma in njegove alternative

 
klub Gromka, AKC MM, 12. april ob 18h (predavanje)

Delavsko-punkerska univerza vabi na predavanje iz tematskega ciklusa Financializacija, ki bo v četrtek, 12. aprila 2012 ob 18.00 uri v Klubu Gromka na Metelkovi.

Moč finančnega kapitala nad vsemi vidiki človeških dejavnosti je dandanes zagotovo vsaj toliko, če ne še bolj, politična, kot je ekonomska. Ta perspektiva nas napeljuje k temu, da razumemo trenutno fazo akumulacije v razvijajočih se državah, denimo v Mehiki in Turčiji, kot “vzpon finančnega kapitalizma”, ki ga lahko opredelimo kot “stapljanje interesov domačega in tujega finančnega kapitala v državnih aparatih preko institucionalizacije prioritet in vladajoče družbene logike, ki usmerja delovanje državnih upraviteljev in vladnih elit, praviloma v škodo/na račun dela.” Thomas Marois bo gornjo tezo preučil tako, da bo izpostavil nekatere zgodovinske poteze marksističnih analiz financ in predstavil, kako so te vplivale na ključne analitične premise njegove študije o Mehiki in Turčiji. Sklenil bo z razgrnitvijo teoretičnega in praktičnega problema ne-kapitalističnih finančnih alternativ.

Thomas Marois je predavatelj politične ekonomije na Oddelku za razvojne študije na Šoli za orientalske in afriške študije (SOAS) Univerze v Londonu. V svojih raziskavah se osredotoča na marksistično kritiko neoliberalnih in na financah utemeljenih razvojnih strategij v nastajajočih kapitalizmih, zlasti v Mehiki in Turčiji. Premišljuje o možnih alternativah kapitalizmu na področju financ. Marois je avtor nove knjige States, Banks and Crisis: Emerging Finance Capitalism in Mexico and Turkey, ki izide aprila pri založbi Edward Elgar Publishing.