Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Aleksandru Todoroviću
 
izbrisani_smo_nasi_2004_4.jpg
Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za pravice izbrisanih, se želi Mirovni inštitut pokloniti z žalno knjigo, ki jo bomo objavili na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/.

Cenili bomo, če nam boste vaše misli posredovali preko e-naslova info@mirovni-institut.si, spletnega obrazca na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/zalna-knjiga-aleksandar-todorovic/
ter facebook profila Mirovnega inštituta in se z nami poklonili življenju človeka, ki je v vseh nas pustil neizbrisen pečat.

Mirovni inštitut
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Izšla je nova, 42. številka Medijske preže

 
20.06.2012
V novi, 42. številki Medijske preže (maj/junij 2012) pišemo o premikih na slovenskem medijskem trgu ter o negotovosti, ki prevladuje.

42.pngPredstavljajte si medijskega akterja v Sloveniji, ki lahko v enem letu pridela 211 milijonov evrov izgube in jih mirno odpiše. Takšen akter vstopa na področje televizije; gre za Telekom Slovenije, omenjeni znesek pa je njegova odpisana izguba zaradi slabih naložb v letu 2010. Pišemo, da gre za vstop giganta na območje ranjenih palčkov slovenskega medijskega trga, ter opozarjamo, da bodo pomenljive interpretacija zakonskih podlag za vstop Telekoma na televizijskih trg ter poteze ali odsotnost potez regulatorjev.

Tematiziramo tudi položaj kulture v medijih in kličemo k osvobajajoči gesti odhoda iz kulture, razumljene kot depolitizirane, za kapitalizem sprejemljive, menedžerizirane umetnosti. Trdimo, da je sedanji učinek delovanja dominantnih medijev v kulturi minimalno informativen.

Pišemo o medijski vaji hujskanja proti javnemu sektorju in socialni državi: analiziramo vlogo medijev pri oblikovanju javnega mnenja o aktualni ekonomsko-socialni reformi in netenju spora med razrednimi skupinami na primeru avtorskih prispevkov v Pogledih Slovenije.

Objavljamo serijo člankov o korupciji v medijih: izhajamo iz aktualnih dogodkov v Veliki Britaniji glede odnosa med medijsko korporacijo Ruperta Murdocha in tamkajšnjimi političnimi centri moči, ter podrobneje obravnavamo kazalce koruptivnosti v slovenskem, hrvaškem in srbskem medijskem okolju.

Pišemo o internetu, ki ga hočejo transformirati v še eno lovišče kapitala, o spopadih okrog poskusov regulacije spletnega prostora, o onemogočanju avtonomnih digitalnih praks, reševanju tradicionalnih medijev in iskanju »poslovnega modela« zanje v digitalni dobi. Nadaljujemo z obravnavo argumentacij o mehanizmih evidentiranja in sankcioniranja sovražnega govoru na spletu.

Objavljamo intervju z urednikoma knjige o protivojnem gibanju v nekdanji Jugoslaviji ter o avtentičnih komunikacijskih modelih, ki so ostali spregledani. Številko zaznamuje serija fotografij Boruta Krajnca o protestih in uporih, ki so zaznamovali javni prostor v zadnjem obdobju.

Vsebina nove številke revije v celoti dostopna na spletni strani programa Media Watch, kjer objavljamo vse naše publikacije. Na tej spletni strani so članki dostopni v HTML obliki in kategorizirani po temah in avtorjih. Link: http://mediawatch.mirovni-institut.si/bilten/seznam/42/uvod/.

V listajoči PDF obliki je revija dostopna na linku:
http://digital.edition-on.net/Mirovni_Institut/mirovni_institut_preza_maj_junij2012.html
   
Revijo smo v tiskani obliki prejšnji teden distribuirali ciljni javnosti, tiskani izvodi pa so drugim zainteresiranim bralcem dostopni na Mirovnem inštitutu, Metelkova 6, Ljubljana.