Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 17.04.2014  
 
Aleksandru Todoroviću
 
izbrisani_smo_nasi_2004_4.jpg
Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za pravice izbrisanih, se želi Mirovni inštitut pokloniti z žalno knjigo, ki jo bomo objavili na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/.

Cenili bomo, če nam boste vaše misli posredovali preko e-naslova info@mirovni-institut.si, spletnega obrazca na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/zalna-knjiga-aleksandar-todorovic/
ter facebook profila Mirovnega inštituta in se z nami poklonili življenju človeka, ki je v vseh nas pustil neizbrisen pečat.

Mirovni inštitut
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Pogovor o knjigi Naši in vaši

 
08.05.2012
Vabimo vas, da se v petek, 11. maja 2012, ob 11. uri v kavarni Mestnega muzeja v Ljubljani (Gosposka ul. 15) udeležite pogovora o knjigi Marka Zajca in Janeza Polajnarja Naši in vaši – Iz zgodovine slovenskega časopisnega diskurza v 19. in začetku 20. stoletja, ki je pred kratkim izšla v naši zbirki Media Watch.

nasi-in-vasi-slo.jpgV pogovoru bodo sodelovali:
dr. Marko Zajc, soavtor knjige, raziskovalec na Inštitutu za novejšo zgodovino
mag. Janez Polajnar, soavtor knjige, kustos v Mestnem muzeju Ljubljana
dr. Janez Cvirn, redni profesor na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
in mag. Brankica Petković, raziskovalka in urednica zbirke Media Watch pri Mirovnem inštitutu, ki bo pogovor tudi povezovala.

Zgodba o nastajanju slovenskega časopisja je v širšem smislu zgodba o nastajanju javnosti in hkrati zgodba o nastanku slovenskega nacionalizma, pravita avtorja.

Na vprašanje, zakaj naslov Naši in vaši, odgovarjata: »Glavna lastnost slovenskega novinarskega diskurza v tem času so bile ostre delitve: na naše in vaše, Slovence in Nemce/Italijane, liberalce in klerikalce, Evropejce in »zamorce«, nas in Jude itd. To ne pomeni, da je bil diskurz delitev kakšna slovenska posebnost. V tej točki je bila slovenska javnost v sozvočju s širšim, evropskim prostorom.«

Knjiga obsega šest poglavij iz slovenske medijske zgodovine, spisanih v slogu, ki kombinira klasično zgodovinopisno analizo s publicistično-literarnim slogom.

Vse teme, ki jih obravnava – cenzura, politični boji, gospodarska kriza, Balkan, pesmi, rasizem –,  so danes prav tako aktualne kot v obravnavanem času.

Knjiga Naši in vaši je tako kot vse knjige v zbirki Media Watch dostopna brezplačno kot e-knjiga na spletni strani programa Media Watch Mirovnega inštituta: http://mediawatch.mirovni-institut.si/edicija/seznam/23/.

Po pogovoru o knjigi bodo na razpolago brezplačni recenzentski izvodi.

Vljudno vabljeni in lep pozdrav,
Brankica Petković, Mirovni inštitut