Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Aleksandru Todoroviću
 
izbrisani_smo_nasi_2004_4.jpg
Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za pravice izbrisanih, se želi Mirovni inštitut pokloniti z žalno knjigo, ki jo bomo objavili na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/.

Cenili bomo, če nam boste vaše misli posredovali preko e-naslova info@mirovni-institut.si, spletnega obrazca na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/zalna-knjiga-aleksandar-todorovic/
ter facebook profila Mirovnega inštituta in se z nami poklonili življenju človeka, ki je v vseh nas pustil neizbrisen pečat.

Mirovni inštitut
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Priznanje Živka Pregla in 20. obletnica ustanovitve Zavoda za odprto družbo – Slovenija

 
04.06.2012
V torek, 5. junija 2012, bo v Ljubljani prvič podeljeno priznanje Živka Pregla za dosežke na področju civilnodružbenih dejavnosti nevladnih organizacij, skupin in posameznikov v Sloveniji.

Priznanje je nastalo na pobudo nekaterih sodelavcev in sodelavk Mirovnega inštituta, Slovenske filantropije in nekdanjega Zavoda za odprto družbo. Živko Pregl je bil soustanovitelj in podpredsednik Slovenske filantropije ter predsednik sveta Zavoda za odprto družbo. Ob dvajseti obletnici ustanovitve obeh organizacij, v spomin na Živka Pregla in z željo, da bi spodbujali civilnodružbene dejavnosti nevladnih organizacij, skupin in posameznikov, so pobudniki in pobudnice ustanovili priznanje, ki nosi njegovo ime.

Letošnje priznanje Živka Pregla bo prejel Irfan Beširević, aktivist, ki deluje v okviru Socialnega centra Rog in je predstavnik Nevidnih delavcev sveta ter predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov.

Podelitev priznanja bo del prireditve ob 20. obletnici ustanovitve Zavoda za odprto družbo – Slovenija (Open Society Institute – Slovenia), nepridobitne fundacije, ki je med letoma 1992 in 2000 delovala v Sloveniji kot del mreže fundacij Georga Sorosa. V tem obdobju je podprla številne iniciative in projekte na področju umetnosti, kulture, mladinskih dejavnosti, gospodarskih reform, izobraževanja, pravnih reform, medijev in elektronskih komunikacij, založništva in javnega zdravstva. Zavod za odprto družbo je podprl ustanovitev mnogih ustanov, organizacij in centrov, ki v Sloveniji še danes nepridobitno delujejo na omenjenih področjih in pomembno prispevajo k uveljavljanju vrednot odprte družbe. V osmih letih delovanja je Open Society Institute - Slovenia vsem tem dejavnostim namenil več kot 25 milijonov ameriških dolarjev. Po letu 2000 podpora Georga Sorosa razvoju odprte družbe v Sloveniji ni popolnoma prenehala: Open Society Institute jo še vedno namenja dejavnostim Mirovnega inštituta in drugih organizacij in posameznikov. Za prispevek k razvoju civilne družbe v Sloveniji je George Soros leta 2002 prejel državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije.

Prireditev ob 20. obletnici Zavoda za odprto družbo – Slovenija vključuje okroglo mizo Kaj se je dogajalo v devetdesetih?, ki bo v torek, 5. junija 2012, ob 12. uri v Mestnem muzeju Ljubljana (Gosposka 15, Ljubljana).

Nadaljevala se bo z večernim programom, ki se začne ob 19. uri na isti lokaciji, ko bodo o takratnem delovanju Zavoda za odprto družbo iz današnje perspektive spregovorili nekateri člani in članice sveta zavoda ter regionalna direktorica Open Society Foundations iz New Yorka, hkrati pa bo odprta priložnostna razstava, ki jo je pripravil Zavod za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana.

V drugem delu večernega programa prireditve bo ob 20. uri sledila svečana podelitev priznanja Živka Pregla.

Priloge: Zloženka z informacijami o priznanju Živka Pregla in programom prireditve ob 20. obletnici Zavoda za odprto družbo - Slovenija; Novica o letošnjem prejemniku priznanja Živka Pregla; Povzetek dejavnosti in pregled programov Zavoda za odprto družbo – Slovenija 1992-2000.

Kontakt za dodatne informacije: Aldo Milohnić, e-pošta: aldo.milohnic@mirovni-institut.si in Brankica Petković, e-pošta: brankica.petkovic@mirovni-institut.si, telefon Mirovnega inštituta  01.234 77 20, mobitel: 041.86 30 31.