Tematska polja:
 
 
Prijavi se na MI novice:


zadnja sprememba: 23.04.2014  
 
Aleksandru Todoroviću
 
izbrisani_smo_nasi_2004_4.jpg
Aleksandru Todoroviću, neumornemu borcu za pravice izbrisanih, se želi Mirovni inštitut pokloniti z žalno knjigo, ki jo bomo objavili na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/.

Cenili bomo, če nam boste vaše misli posredovali preko e-naslova info@mirovni-institut.si, spletnega obrazca na spletni strani http://www.mirovni-institut.si/izbrisani/zalna-knjiga-aleksandar-todorovic/
ter facebook profila Mirovnega inštituta in se z nami poklonili življenju človeka, ki je v vseh nas pustil neizbrisen pečat.

Mirovni inštitut
 
 
DISTRIBUCIJA IN NAROČILA PUBLIKACIJ MIROVNEGA INŠTITUTA
 
Buča knjigotrštvo d.o.o.
Kolarjeva 47
1000 Ljubljana
tel.: 01.230 65 80
fax: 01.230 65 85
e-mail: buca@siol.net
kontaktna oseba: Ana Grča
 
 

Vabilo na novinarsko konferenco

 
28.06.2012
Vabimo vas na novinarsko konferenco z Ano Mezga in dr. Uršulo Lipovec Čebron, ki bo v petek, 29. junija 2012 ob 12:00 uri v knjižnici Mirovnega inštituta, Metelkova 6, Ljubljana.

Ana Mezga  je ena od pritožnic v zadevi Kurić in drugi proti Sloveniji, v kateri je Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v torek izdal sodbo, s katero je ugotovil kršitev treh členov Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Ga. Mezga je ena od šestih izbrisanih, ki so s svojo pritožbo uspeli, saj ji je sodišče prisodilo odškodnino v višini 20.000 evrov za nematerialno škodo, odločanje o odškodnini za materialno škodo pa je pridržalo za poznejši čas. Ana, ki jo je izbris hudo prizadel, bo spregovorila o razlogih za vložitev tožbe in občutkih ob zmagi na Evropske sodišču.

Dr. Uršula Lipovec Čebron je leta 2006 odigrala ključno vlogo pri pripravi tožbe na Evropsko sodišče. Spregovorila bo o tem, kako je potekala priprava tožbe, zbiranje dokazov ter koordinacija med odvetniki, aktivisti in pritožniki, pa tudi o razlogih za to, da so zastopanje prevzeli odvetniki iz Italije in ne iz Slovenije.

***

Novinarske konference se ne more udeležiti Ali Berisha, ki je s svojim zahtevkom pred sodiščem prav tako uspel. G. Berisha je bilo dovoljenje za prebivanje sicer izdano že leta 2010, letos tudi enemu od njegovih sinov, ostali štirje otroci in soproga pa statusa v Sloveniji nimajo urejenega, zato se s svojo družino v Slovenijo ne more vrniti. Vrnil bi se lahko le, če bi njegovim družinskim članom Republika Slovenija izdala dovoljenja za prebivanje iz razloga združitve družine, za kar pa mora izkazati visoka finančna sredstva in pridobiti potne liste za svoje otroke, ki pa so apatridi. G. Berisha meni, da bi na podlagi te zmage na Evropske sodišču oblasti morale omogočiti vrnitev v Slovenijo. Ker se nam Ali Berisha na novinarski konferenci ne more pridružiti, je za medije dosegljiv na telefonski številki + 49 160 97 55 32 52.

Vabilo