Novice

Večer afriške književnosti, posvečene stotim dnem ruandskega genocida

Večer afriške književnosti, posvečene stotim dnem ruandskega genocida

V sredo, 15. marca ob 19.00 se bo društvo kulturologov Kult.co v Vodnikovi domačiji (Vodnikova cesta 65) v Ljubljani posvetilo senegalskemu pisatelju Boubacarju Borisuo.

Sedmi april so Združeni narodi razglasili za dan spomina na žrtve ruandskega genocida. Ker si znotraj Serije pogovorov in predavanj o afriški literaturi društvo prizadeva postaviti literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji dati primeren ne le literarni, temveč tudi kulturološki okvir, so se odločili, da marčevsko srečanje posvetij o ruandskemu genocidu in s tem opozorijo tudi slovensko javnost na pomembnost obujanja teh spominov.

Pri projektu Ruanda: pisati, da ne bi pozabili je leta 1998 sodelovalo deset znanih afriških pisateljev, ki so hoteli spodbuditi refleksijo o tem, kaj se je dogajalo v stotih dneh ruandskega genocida. V tistem času se o genocidu, o vzrokih zanj in o njegovih podpornikih ni veliko pisalo, še zlasti pa o krvavih dogodkih niso pisali literati.

Diopu in njegovi knjigi Murambi, knjiga o okostjih (*cf., 2015), ki govori o tem, kaj se je dogajalo v stotih dneh med aprilom in julijem 1994, ko je v enem najbolj krvavih obračunov 20. stoletja v treh mesecih umrlo okoli milijon ljudi. Boubacar Boris Diop opozarja, da kolektivna norost ni pojasnilo samo na sebi in da genocid ne more biti rezultat naključja.

O ruandskem genocidu se bodo pogovarjali s politologinjo dr. Jovano Mihajlović Trbovc (SAZU) in doktorsko študentko razvojnih študij Majo Ladić (Mirovni inštitut), pri dogodku pa bodo sodelovali tudi predstavniki UNHCR Slovenija.

Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.