Izbrisani - Informacije in dokumenti

Pomoč izbrisanim prebivalcem pri urejanju njihovega statusa in osveščanju javnosti o izbrisu in stanju poprave krivic.

Menu

O medijskem arhivu

Arhiv prispevkov, objavljenih v medijih v Sloveniji v obdobju od leta 1992 do leta 2012 o izbrisu iz registra stalnih prebivalcev Republike Slovenije in o izbrisanih prebivalcih Republike Slovenije, je obsežen.

Vpogled v kronološko razporejenost prispevkov pokaže, da jih je večina nastala v zadnjih 10 letih tj. v obdobju od leta 2002 do 2012. Le manjše število prispevkov v prvih desetih letih po izbrisu obravnava vprašanja, povezana z izbrisom iz registra stalnih prebivalcev, in sicer posredno, ko poroča o kršitvah človekovih pravicah pri urejanju državljanstva Republike Slovenije, stalnega bivališča in stanovanjskih pravic. V redkih prispevkih iz obdobja devetdesetih let prejšnjega stoletja, predvsem v tistih, objavljenih v Mladini, pa se bolj natančno in kritično poroča o razsežnostih in teži teh kršitev, ter pri tem že uporablja izraz »izbrisani«.

Na tem spletnem mestu objavljamo:

Iskalnik po medijskem arhivu je na voljo tukaj.

V začetku smo v ta nabor vključili Mladino, Delo, Dnevnik in Večer ter Televizijo Slovenije. Tem medijskim hišam se zahvaljujemo za sodelovanje v prizadevanju za nastanek medijskega arhiva o izbrisanih v okviru Mirovnega inštituta. Prispevki, navedeni v katalogih, so v elektronski obliki dostopni za pregledovanje v raziskovalne namene v knjižnici Mirovnega inštituta. Prizadevali si bomo razširiti nabor medijev, vključenih v medijski arhiv in tudi doseči, da bi bil sčasoma oblikovan čim bolj celovit medijski arhiv o tej temi, ki bi bil v celoti dostopen javnosti preko spleta.

Naš namen je prispevati k zgodovinskem vpogledu, k raziskovanju in še posebej k ozaveščanju o izbrisu in izbrisanih ter o posledicah izbrisa s pomočjo omogočanja preglednega dostopa do poročil iz medijev, objavljenih v zadnjih 20 letih. S tem hkrati prispevamo tudi k vpogledu v vlogo medijev pri dvajsetletnem obravnavanju te teme v javnosti.