Izbrisani - Informacije in dokumenti

Pomoč izbrisanim prebivalcem pri urejanju njihovega statusa in osveščanju javnosti o izbrisu in stanju poprave krivic.

Menu

Paralelna življenja – Zgodbe izbrisanih prebivalcev včeraj, danes, jutri

Naslovnica Zgodbe izbrisanih prebivalcev

Filozofska fakulteta in Fakulteta za socialno delo vabita na pogovor ob knjigi Zgodbe izbrisanih prebivalcev in njenem prevodu v hrvaški jezik – 28. 2. 2014 ob 16.00 uri v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva 7, Ljubljana.

Letos bo minilo 22 let od največje kršitve človekovih pravic v Sloveniji, izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnih prebivalcev. Raznolike posledice, ki izhajajo iz nezakonitega odvzema stalnega bivališča, so silovito zaznamovale življenja izbrisanih in njihovih najbližjih, prenekatera krivica pa še danes ostaja nepopravljena. Ob knjigi Zgodbe izbrisanih prebivalcev in njenem nedavnem prevodu v hrvaški jezik bodo govorili o socialnih, zdravstvenih, pravnih in drugih učinkih izbrisa, držah in strategijah, s katerimi so se izbrisani zoperstavljali oviram vseh vrst, ter osvetlili dogajanje v času izbrisa in predstavili še nekončan boj za povrnitev pravic.

Na pogovoru bodo sodelovali: Andrea Feher (soavtorica), Miša Hrib (soavtorica), dr. Uršula Lipovec Čebron (sourednica), dr. Jelka Zorn (sourednica), Shura Dumanić (Založba Shura Publications), Andrej Okreša (prevajalec), Darija Žilić (prevajalka), in Vladimir Vidaković (prevajalec); pogovor bo povezoval Blaž Bajič. Debato bo s kitarskim nastopom pospremil Vladimir Vidaković.