Izbrisani - Informacije in dokumenti

Pomoč izbrisanim prebivalcem pri urejanju njihovega statusa in osveščanju javnosti o izbrisu in stanju poprave krivic.

Menu

O spletnem mestu

Spletno mesto je nastalo leta 2012 v okviru projekta »Izbrisani – Poprava kršitev človekovih pravic«, ki ga podpira Open Society Foundations – Human Rights and Governance Grants Programme. Zasnovano je kot trajno spletno mesto, ki je namenjeno pomoči izbrisanim prebivalcem pri urejanju njihovega statusa in osveščanju javnosti o izbrisu in stanju poprave krivic.

Vsebine spletnega mesta pripravljamo sodelavci in sodelavke Mirovnega inštituta, ki se z vprašanjem izbrisa ukvarjamo več kot desetletje. Prizadevamo si, da bi na spletno mesto uvrstili točne informacije, zato smo hvaležni opozoril na morebitne nenamerne napake. Za nekatere fotografije v rubriki galerija nimamo podatka o avtorju, zato fotografe, ki so avtorji posameznih fotografij prosimo, da nam to sporočijo.

Spletno mesto je večejzično, in sicer je na voljo v slovenskem, angleškem in bosanskem/hrvaškem/srbskem jeziku (BHS). Besedila zaradi omejenih sredstev večinoma prevajamo sami in s pomočjo prostovoljcev, ki se jim za pomoč iskreno zahvaljujemo.

Spletno mesto ves čas dopolnjujemo, zato vas vabimo, da nam pošljete dodatne zanimive fotografije, povezane z izbrisom, ali pomembne dokumente, ki lahko pojasnijo okoliščine izbrisa.

Zahvaljujemo se zaposlenim v medijskih hišah, ki so nam pomagali v prizadevanjih za oblikovanje medijskega arhiva prispevkov o izbrisanih, in sicer Aleksandru Lavrenčiču, vodji arhiva TV Slovenija, Bojanu Štefančiču, vodji Dokumentacije Dela, Sonji Car iz Dokumentacije Večera, Ireni Brejc iz Dokumentacije Dnevnika in Borutu Mekini iz Mladine, ter tudi študentkama Teji Žerdin in Neži Hvale.


Produkcija

Objavljeno: 2012

Zasnova spletnega mesta, oblikovanje in izvedba: Tomaž Trplan

Oblikovanje logotipa, glave, teaserjev, konzultacije: Eva Kosel

Razvoj: Francesco Marangi

Spletno mesto temelji na šabloni Yoko v produkciji Elmastudio.