Izbrisani - Informacije in dokumenti

Pomoč izbrisanim prebivalcem pri urejanju njihovega statusa in osveščanju javnosti o izbrisu in stanju poprave krivic.

Menu

Ob 22. obletnici izbrisa

Na predvečer obletnice izbrisa bo Prešernovo gledališče Kranj s predstavo 25.671 gostovalo v Ljubljani, in sicer

v torek, 25. februarja 2014, ob 20. uri v Centru kulture Španski borci.

Predstava 25.671 je avtorski projekt, ki govori o izbrisu 25.671 oseb iz Registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije dne 26. 2. 1992. S predstavo želi gledališče opozarjati javnost in slovensko vlado, da po več kot dveh desetletjih krivica izbrisanim še ni popravljena.

Predstava 25.671 je pri občinstvu in strokovni javnosti v Sloveniji in tujini naletela na izjemen odziv, na lanskem Borštnikovem srečanju pa je zanjo gledališče prejelo kar dve nagradi.  Predstavo o izbrisanih je režiral Oliver Frljić, dramaturginja je bila Marinka Poštrak, v njej pa nastopajo igralci Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Vesna Slapar,  Aljoša Ternovšek, Miha Rodman, Matjaž Višnar, Borut Veselko, Maja Frančeškin, Bojan Stojanov in Tina Vlašič.

Več o predstavi si lahko preberete na: http://www.pgk.si/main.php?gr1=performance&id=2012060415002025 in  http://www.spanskiborci.si/7/463/25-671.html

Pred predstavo bosta  Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut v sodelovanju z izbrisanimi izvedla kratko polurno predstavitev o  izbrisu za vse, ki morebiti podrobnosti izbrisa še ne poznajo – ali zgolj želijo odgovore na tista vprašanja, katerim se slovenska politika izogiba. Polurne predstavitve o izbrisu se lahko udeležite uro pred predstavo, ob 19. uri, prav tako v Španskih borcih, v galeriji v 1. nadstropju (za napotke glede lokacije povprašajte pri vhodu).

 

Vljudno vabljeni!