5 vprašanj: Aleš Košak

Očetje in delodajalci v akciji: Enakopravno vključevanje očetov v družinsko življenje in skrb za otroke

1. Česa vas je bilo v zvezi s starševstvom najbolj strah, preden ste postali oče?

Če sem iskren, nisem imel pred starševstvom nobenih strahov. Nasprotno, veselil sem se ga. Skrbi so prišle šele kasneje, z odraščanjem otrok.

2. Kaj pri starševstvu in partnerski zvezi počnete drugače kot je vaš oče?

V skrb za otroke sem bil polno in enakovredno vključen od samega začetka. To je osnova za dober partnerski odnos in začetek spoznavanja in izgradnje odnosa z otrokom.

3. Kako ste zadovoljni s količino in kvaliteto časa, ki ga preživite z otroci?

V zadnjem času, z menjavo službe in selitvijo v tujino, vsi v družini čutimo manko časa za skupno preživljanje. Prizadevamo in želimo si, da bi povrnili nazaj navade in kvaliteto druženja.

4. Kako si delite delo doma?

Delo si z ženo deliva enakovredno, pri tem pa vključujeva tudi otroke. Učiva jih, da bo skrb za dom in nujno delo doma opravljeno hitreje, če bo vsak od nas k temu nekaj prispeval skladno s svojimi zmožnostmi. S tem nam ostane več časa za druga, prijetnejša opravila.

5. Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Partnerstvo v družini je enakopravno. Medsebojno spoštovanje in zaupanje sta osnova odnosov v družini. Slediti svojim sanjam na vsakem koraku svojega življenja. Zavedati se, da vsi delamo napake in znati odpuščati. Imeti posluh za drugega, mu pomagati, ko potrebuje pomoč ali nasvet.

Kontakt

Živa Humer, vodja projekta
ziva.humer@mirovni-institut.si
Tel. 01 234 77 20

Spremljajte nas

Koordinator projekta

Mirovni inštitut
Inštitut za sodobne družbene in politične študije
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 234 77 20
Fax: +386 1 234 77 22
E-pošta: info@mirovni-institut.si

Projektna spletna stran je nastala s finančno podporo Programa Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino na spletni strani je odgovoren Mirovni inštitut in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Programa Norveškega finančnega mehanizma.