5 vprašanj: Slobodan Maksimović

Očetje in delodajalci v akciji: Enakopravno vključevanje očetov v družinsko življenje in skrb za otroke

1. Česa vas je bilo v zvezi s starševstvom najbolj strah, preden ste postali oče?

Iskreno, ničesar. Če se mi je kdaj pojavil kakšen dvom o eksistenci, sem se zmeraj spomnil svojih staršev in njihovih staršev, ki so ustvarjali družine v veliko težjih časih. Nikakor ne smem pozabiti na svojo ženo, ki jo odlično poznam in se izjemno usklajujeva.

2. Kaj pri starševstvu in partnerski zvezi počnete drugače kot je vaš oče?

To je zelo kompleksno vprašanje. Če kdaj pomislim, da je ravnanje očeta do mene in moje mame bilo napačno, si odgovorim, da je mogoče prav to razlog, da sem danes takšen, kakršen sem. Tudi služba mojega pokojnega očeta se zelo razlikuje od moje, tako da je težko odgovoriti, kako bi se obnašal do svojih otrok, če bi bil na njegovem mestu.

3. Kako ste zadovoljni s količino in kvaliteto časa, ki ga preživite z otroci?

Glede na to, da sem samozaposlen v kulturi in nimam vnaprej določenega delovnika, sem zelo zadovoljen. Nisem zamudil prvih korakov svojih otrok, prve vožnje s kolesom in prvega plavanja brez rokavčkov.

4. Kako si delite delo doma?

Kdor zna boljše in z užitkom delati določeno stvar, jo prevzame. Žal, vse mi gre dobro od rok, ha, ha, ha. Pogovarjamo se o vsem in si pomagamo.

5. Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Spoštovanje drugih in drugačnih, nekonfliktno reševanje problemov, delovne navade, iskreno ljubezen, vztrajnost, učenje na lastnih napakah ter uživanje v sedanjosti.

Kontakt

Živa Humer, vodja projekta
ziva.humer@mirovni-institut.si
Tel. 01 234 77 20

Spremljajte nas

Koordinator projekta

Mirovni inštitut
Inštitut za sodobne družbene in politične študije
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 234 77 20
Fax: +386 1 234 77 22
E-pošta: info@mirovni-institut.si

Projektna spletna stran je nastala s finančno podporo Programa Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino na spletni strani je odgovoren Mirovni inštitut in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Programa Norveškega finančnega mehanizma.