Zasebnost in varstvo podatkov

Politika o varstvu podatkov

Reforma varstva podatkov je zakonodajni sveženj, ki ga je Evropska komisija predlagala leta 2012 z namenom posodobitve in prenove določb iz Direktive o varstvu podatkov iz leta 1995. Cilj Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR)  je omogočiti državljanom Evropske unije (EU) dostop in nadzor nad njihovimi osebnimi podatki in spremeniti pristop, kako organizacije ukrepajo glede zasebnosti podatkov.Ta politika razlaga, kako zbiramo, uporabljamo in shranjujemo vaše osebne podatke v skladu s predpisi Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Mirovni inštitut se zavzema za zaščito vaše zasebnosti. S posredovanjem osebnih podatkov Mirovnemu inštitutu soglašate z zbiranjem in uporabo vaših osebnih podatkov, kot je določeno v tem pravilniku.

Upravljalec osebnih podatkov je Mirovni inštitut, Metelkova 6, 1000 Ljubljana. Obdelovalke osebnih podatkov so direktorica Mirovnega inštituta, upravna direktorica, strokovna in tehnična sodelavka, spletna urednica in knjižničarka. Upravljalec in obdelovalke osebnih podatkov so medsebojna razmerja in obveznosti opredelili in uredili s pisno pogodbo. Vaši podatki ne bodo posredovani tretjim osebam brez vašega izrecnega soglasja.

Če ne želite prejemati prihodnjih sporočil Mirovnega inštituta, prosimo, da nam to sporočite na info@mirovni-institut.si ali kliknite na povezavo za odjavo na dnu e-poštnega sporočila, ki ga pošljemo preko spletne platforme MailPoet. Če želite, da izbrišemo podatke, ki jih imamo o vas, nam pišite na navedeni elektronski ali poštni naslov.

 

Katere informacije zbiramo in zakaj?

Mirovni inštitut zbira in obdeluje osebne podatke, ki so potrebni za sklenitev pogodb in izplačil na osnovi pogodb. Če ste sodelovali z Mirovnim inštitutom  kot raziskovalec_ka, predavatelj_ica, teoretik_čarka, oblikovalec_ka, fotograf_inja, nastopajoči (glasbenik_ca, performer_ka)  ali drugo, smo vaše podatke zbirali za sklenitev pogodbe, izplačilo na osnovi pogodbe in prijavo izplačanih prihodkov Davčni upravi RS. Zbrane podatke, potrebne tudi za prijavo izplačanih prihodkov Davčni upravi RS, Mirovni inštitut posreduje zunanjemu računovodstvu DB Biro, d.o.o., s katerim ima urejena medsebojna razmerja in obveznosti, opredeljena in urejena s pisno pogodbo. Za namene poslovnega sodelovanja, sklenitev pogodbe in izplačil Mirovni inštitut zbira in obdeluje naslednje osebne podatke: ime, priimek, naslov, davčna številka, emšo (fizične osebe), številka bančnega računa, elektronski naslov in telefonsko številko.

Mirovni inštitut zbira in obdeluje osebne podatke posameznic_kov za pošiljanje novic, vabljenje na dogodke, informiranje o priložnostih sodelovanja ali sporočila za medije (javnost). Za ta namen od posameznic_kov zbiramo in obdelujemo naslednje osebne podatke: ime, priimek, elektronski naslov.

Mirovni inštitut zbira in obdeluje osebne podatke oseb, ki so izrazili zanimanje za delo na inštitutu (redno delo, projektno delo, študentsko delo, študentska praksa) z namenom morebitnega prihodnjega sodelovanja.

Mirovni inštitut zbira in obdeluje osebne podatke oseb, s katerimi so bili opravljeni razgovori ali ankete za namene določenega raziskovalnega projekta.

Mirovni inštitut zbira in obdeluje osebne podatke oseb, ki se včlanijo v knjižnico Mirovnega inštituta. Za ta namen od posameznic_kov zbiramo in obdelujemo naslednje osebne podatke: številka izkaznice, ime, priimek, datum rojstva, spol, državljanstvo, občina stalnega bivališča, kategorija, stalni naslov, začasni naslov, elektronski naslov, telefonska številka (mobilna in stacionarna). Naši člani so tudi pravne osebe, v tem primeru zbiramo in obdelujemo:

 • za kontaktno osebo vse podatke kot za fizično osebo in še podatek o nadrejenem članu,
 • za nadrejenega člana (organizacijo): oznaka, ime, dodatno ime, ulica in št., poštna št., kraj, država, telefon, faks, e-pošta, domača stran, sigla, identifikacijska št. za DDV/davčna številka.

E-poštna sporočila pošiljamo samo na naslove, ki ste jih posredovali neposredno, na vašo zahtevo pa vedno odstranimo naslove v naši podatkovni bazi. Če želite, da se vaši podatki izbrišejo s tega seznama, nam sporočite z uporabo kontaktnih podatkov na dnu te strani.

 

Kako zbiramo podatke?

Podatke nam neposredno pošljete na naslednje načine:

 • prijava na naše novice,
 • prijava na dogodek,
 • vzpostavimo sodelovanje (intervjuji, ankete),
 • zaprosite za službo, opravljanje prakse ali drugo delo,
 • vzpostavimo delovno razmerje,
 • se včlanite v knjižnico Mirovnega inštituta.

Podatke pridobimo v papirni ali elektronski obliki, preko telefona ali osebno.

Vodimo evidenco o e-poštnih sporočilih, ki jih pošljemo vam, lahko spremljamo, ali jih odpirate in lahko sledimo nadaljnjim dejanjem na naši spletni strani.

 

Informacije iz zunanjih virov:

Posredno pridobivamo podatke preko družbenih medijev, ko objavimo novice ali odgovorimo na komentarje in sporočila. Glede na vaše nastavitve zasebnosti lahko prejmemo anonimne demografske ali analitične podatke, s pomočjo katerih lahko ocenimo doseg in učinkovitost našega komuniciranja.

Posredno pridobivamo podatke z raziskovanjem spleta in pridobivanjem javno dostopnih podatkov na spletu.

 

Kako in koliko časa hranimo vaše podatke:

Podatki so shranjeni v skupni bazi v pisarni Mirovnega inštituta, dosegljivi le ožjem krogu zaposlenih na Mirovnem inštitutu (glej zgoraj). Podatki so shranjeni v obliki Office programov.

Za shranjevanje elektronskih naslovov in obdelavo e-poštnih sporočil uporabljamo spletno platformo MailPoet. Spletna platforma MailPoet v svojih Splošnih pogojih uporabe in Politiki zasebnosti zagotavlja spoštovanje pravil iz Splošne uredne GDPR.

Osebni podatki posameznice_ka, ki so pridobljeni na podlagi privolitve, se lahko obdelujejo in hranijo, dokler obstaja namen oziroma do preklica dane privolitve posameznice_ka.

Osebni podatki posameznice_ka, ki se obdelujejo na podlagi poslovnega sodelovanja, se lahko obdelujejo in hranijo še 5 let od izpolnitve pogodbenih obveznosti obeh strank. Računi se hranijo še 10 let po poteku leta, na katerega se račun nanaša v skladu z zakonom.

 

Nadzor:

Kadarkoli imate pravico zahtevati kopijo podatkov, ki jih imamo o vas. Če želite kopijo nekaterih ali vseh vaših osebnih podatkov, prosimo, pošljite e-pošto ali pišite po navadni pošti – naši kontaktni podatki so spodaj. Posredovanje informacije lahko traja več dni.

Pravico imate zahtevati:

 • da popravimo ali odstranimo informacije, za katere menite, da so netočne;
 • da prenehamo obdelovati vaše osebne podatke;
 • da vam ne pošiljamo sporočil o Mirovnem inštitutu;
 • da izbrišemo vaše osebne podatke;
 • da omejimo dejavnosti obdelave podatkov.

Če imate še kakšno dodatno vprašanje, nas kontaktirajte na info@mirovni-insitut.si ali +386 (0)1 234 15 85. Lahko nam tudi pišete po navadni pošti: Mirovni inštitut,  Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija.

Piškotki na spletnem mestu Mirovnega inštituta

Piškotki so majhne tekstovne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik ob obisku spletne strani. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih obiskov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Več o vrstah piškotkov in njihovem vplivu na vašo zasebnost si lahko preberete na spletnih straneh Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije.

Na spletnem mestu »Mirovni inštitut« uporabljamo naslednje piškotke:

 • _icl_current_language: Ta piškotek uporabljamo za shranjevanje podatka o jeziku uporabnika in sodi med obvezne piškotke, ki jih ni možno izklopiti.
 • Piškotki, ki jih naloži WordPress, sistem za upravljanje z vsebinami, na katerem temelji spletno mesto mirovni-institut.si. Piškotki so potrebni za nemoteno delovanje spletnega ogrodja.
 • PHPSESSID – piškotek, ki hrani začasne informacije o vašem obisku spletnega mesta. Piškotek se samodejno pobriše, ko zaprete brskalnik.
 • _gaT, _ga: Piškotki orodja Google Analytics za spremljanje obiska spletnega mesta. S pomočjo teh piškotkov beležimo obisk na spletnem mestu, zbrane informacije, ki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, pa nam služijo za vpogled v uporabo spletnega mesta in za načrtovanje razvoja spletnih vsebin.

Če piškotkov Google Analytics ne želite, jih lahko pobrišete v vašem spletnem brskalniku.