5 vprašanj: Matej Avanzo

Očetje in delodajalci v akciji: Enakopravno vključevanje očetov v družinsko življenje in skrb za otroke

1. Česa vas je bilo v zvezi s starševstvom najbolj strah, preden ste postali oče?

Gre za vprašanje, na katerega je težko odgovoriti na kratko. Predvsem se s pojmom oče oziroma s trenutkom, ko postanemo starši, povezuje pojem odgovornost. Torej, bom znal biti starš, dober oče, pravičen, pošten, hkrati pa strog in nežen. To so dileme, ki so meni švigale v mislih, preden sem se zares podal na pot starševstva. Vsekakor pa je to bržkone šola, ki se nikdar ne konča in bo trajala še precej časa.

2. Kaj pri starševstvu in partnerski zvezi počnete drugače kot je vaš oče?

Predvsem se trudim biti bliže, bolj neposreden, bolj vpleten, bolj na »ti«. Sam sem vselej pogrešal konkretnost, zato skušam pri vsaki težavi, ki se pojavi, zavzeti stališče iskanja rešitve in ne potenciranja problema.

3. Kako ste zadovoljni s količino in kvaliteto časa, ki ga preživite z otroci?

S kakovostjo bolj kot s količino. A vseeno menim, da je bolje manj časa preživeti kakovostno, kot pa ždeti skupaj v nedogled le zato, da bi bila okolica zadovoljna s časom, preživetim z otroki.

4. Kako si delite delo doma?

Primarno je ob moji karieri za družino zadolžena žena, a kadar le lahko, pa četudi na daljavo, pripomorem na vse možne načine, je pa povsem jasno, da je tu ona alfa in omega, kar je vredno ogromno in pomaga tako družini kot celoti kot otrokoma.

5. Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Da je v življenju nujno preživeti, pridobiti znanje, priskrbeti si resurse za čim boljše delovanje, a po drugi strani vendarle biti pri tem toliko previden, da s svojimi dejanji drugim pomagaš in ne uničuješ sreče drugih.

Kontakt

Živa Humer, vodja projekta
ziva.humer@mirovni-institut.si
Tel. 01 234 77 20

Spremljajte nas

Koordinator projekta

Mirovni inštitut
Inštitut za sodobne družbene in politične študije
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 234 77 20
Fax: +386 1 234 77 22
E-pošta: info@mirovni-institut.si

Projektna spletna stran je nastala s finančno podporo Programa Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino na spletni strani je odgovoren Mirovni inštitut in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Programa Norveškega finančnega mehanizma.