Izjave za javnost

Izjava za javnost ob homofobnem napadu na Café Open

Izjava za javnost ob homofobnem napadu na Café Open

Sodelavci in sodelavke Mirovnega inštituta ostro obsojamo homofobni napad na Café Open, ki so ga v četrtek 25.6.2009 storili neznani zamaskirani posamezniki. Napad je bil usmerjen na lokal, v katerem je takrat potekal literarni večer gejevske in lezbične literature. Dejstvo, da ni šlo za katerikoli napad, temveč za homofobni napad, storjen iz sovraštva na osnovi spolne usmerjenosti, potrjuje dejstvo, da so zamaskirani posamezniki ob napadu s kamni in gorečimi baklami vzklikali »smrt pedrom«, kar izključuje naključno nasilništvo, storjeno iz objestnosti.

Pridružujemo se pozivom, naj oblasti, zlasti Policija, napad vzamejo resno, ga preiščejo in obravnavajo kot homofobno dejanje ter v primeru kazenske ovadbe homofobni motiv izpostavijo kot oteževalno okoliščino zoper storilce. Ob tem oblasti tudi pozivamo, naj v Kazenskem zakoniku, poleg kaznivih dejanjih nasilništva in ogrožanja varnosti, opredelijo kvalificirane oblike teh dejanj, če so storjena zaradi sovraštva na osnovi osebnih okoliščin, kot je spolna usmerjenost, rasa ali etnična pripadnost. S tem bodo jasno sporočile, da so kazniva dejanja, storjena iz sovražnosti, še posebej zavržna.

Oblasti hkrati pozivamo, naj odpravijo diskriminatoren Zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti ter istospolne pare popolnoma izenačijo z drugimi v Družinskem zakoniku, ki se pripravlja.

Podpiramo odzive posameznikov ter predstavnikov oblasti in organizacij, ki so takšno nasilje obsodili ter pozivamo tudi druge, zlasti predsednika vlade in predsednika republike, da se javni obsodbi pridružijo in se tako javno opredelijo proti vsem oblikam sovraštva in diskriminacije.

Sodelavci in sodelavke
Mirovnega inštituta

Izjava za javnost.doc