Status delovanja v javnem interesu na področju varstva človekovih pravic ali varstva pred diskriminacijo

Mirovnemu inštitutu – Inštitutu za sodobne družbene in politične študije je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo status delovanja v javnem interesu na področju varstva človekovih pravic ali varstva pred diskriminacijo. Inštitut je na seznamu upravičencev do donacij iz dohodnine.

Zavezanci za dohodnino se lahko odločimo, da 1 % svoje dohodnine namenimo za delo splošno koristnih organizacij in jih s tem neposredno finančno podpremo. V nasprotnem primeru gredo ta sredstva v proračun Republike Slovenije in so razdeljeni po presoji države.

1 % DOHODNINE LAHKO NAMENITE MIROVNEM INŠTITUTU

Koliko me donacija stane?

Donacija 1 % dohodnine nevladnim organizacijam je za vas popolnoma brezplačna, saj bi sicer ta del pustili v državnem proračunu. Z donacijo vaša dohodnina ob tem ostaja nespremenjena.

Donacija traja do preklica. Če ste nam del dohodnine namenili že v preteklih letih, obrazca ni treba ponovno oddajati!

KAKO LAHKO DONIRAM?

Obstaja več načinov:

  • izpolnite obrazec, ki ga najdete na spletni strani https://www.cnvos.si/enprocent/. Davčna številka Mirovnega inštituta je 71880879, nismo davčni zavezanci;
  • s posebnim obrazcem (Doh-Don), ki ga izpolnite na spletni strani eDavki ali mobilni aplikaciji eDavki (naša davčna številka je 71880879) ali
  • z obrazcem (prenesite PDF datoteko), ki ga natisnete in izpolnite (OBVEZNO podpišite), nato pa ga odnesete ali pošljete na najbližji finančni urad.;
  • izjemoma tudi po navadni elektronski pošti na uradni elektronski naslov finančnega urada, kamor želite oddati vlogo (kontakti finančnih uradov). Ta način je v veljavi samo v času veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah, torej od 19.11.2021, najdlje tri mesece.

Do kdaj imam čas?
Obrazec je treba na FURS oddati najkasneje do 31. decembra tekočega leta, pri tem pa morate upoštevati tudi čas dostave, če obrazec pošiljate po pošti.

Opomba: Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 1% odstotek dohodnine ali manj. To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%,… ali 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1% dohodnine.