Novice

Omejevanje demokratičnih pravic v času pandemije

Omejevanje demokratičnih pravic v času pandemije

Greenpeace in covid19Mreža Liberties in Greenpeace sta objavili poročilo “Locking down critical voices” (Zapiranje kritičnih glasov/Karantena za kritične glasove), ki zajema pregled omejevanja demokratičnih pravic v času pandemije v Nemčiji, na Nizozemskem, v Romuniji, Sloveniji in Španiji. Organizaciji sta poročilo pripravili na podlagi podatkov, ki so jih zbrale nevladne organizacije, članice mreže Liberties v omenjenih državah (vključno z Mirovnim inštitutom), ob podpori pisarn Greenpeacea v teh državah.

Poročilo povzema podatke o tem, ali so odzivi posameznih vlad na pandemijo povzročili nepotrebne in nesorazmerne omejitve pravic do protestov, svobode govora, dostopa do informacij in udeležbe javnosti. Hkrati so v poročilu tudi podatki o spornih ukrepih v številnih drugih držav EU. Poročilo vključuje tudi  priporočila nacionalnim vladam in EU.

Iz poročila je razvidno, da je Slovenija med članicami EU-ja, ki so v pandemiji najbolj nesorazmerno omejile svoboščine. V Sloveniji je vlada močno omejila svobodo zbiranja ter spodbujala uporabo digitalne tehnologije za sledenje protestnikom. Vlada je tudi napadala svobodo medijev, omejila dostop do informacij in uporabila hitre postopke, da je znižala okoljske standarde.