Akcija za prebežnike

Akcija za prebežnike

Mirovni inštitut že šesto leto spremlja položaj in bivanje prebežnic in prebežnikov v Centrih za tujce in Azilnih domovih v Sloveniji. Leta 2000 smo zaradi nehumanih razmer v Centru za tujce v Šiški pripravil akcijo zbiranja igrač. Akcija je bila izjemno uspešna, saj smo v zelo kratkem času napolnili prostore Mirovnega inštituta, z igračami pa razveselili številne otroke po centrih. Raziskave kažejo, da je položaj v Centrih po Sloveniji še vedno slab, zato smo se odločili, da akcijo zbiranja pomoči ponovimo. Z akcijo želimo vsem, ki so zaprti v Centrih, vsaj malo izboljšati bivanje v Sloveniji. Ker so centri zaprtega tipa, prebežnice in prebežniki ne prejemajo informacij, ne morejo ohranjanjati stikov z družino in prijatelji in se soočajo z izolacijo.

Solidarnost je potrebna v več pogledih, zato vse posameznice, posameznike, nevladne skupine vabimo, da se nam pridružijo pri zbiranju in tudi siceršnjem prizadevanju za izboljšanje razmer v centrih.

>Izkušnje so pokazale, da so malenkosti, ki lahko vsaj malo polepšajo dan prebežnice ali prebežnika naslednje:

  • pripomočki za osebno nego (predvsem milo in šamponi), robčki in papirnate brisače,
  • telefonske kartice,
  • svinčniki in zvezki,
  • časopisi in literatura (v slovenščini, albanščini, arabščini, španščini, ruščini, angleščini, francoščini, nemščini, hrvaščini, srbščini, kitajščini …),
  • suha in nepokvarljiva hrana, vitaminski napitki, čaji, kava,
  • mali prenosni radiji, walkmani ali cd playerji ter kasete in zgoščenke idr.
  • igrače in družabne igre,

Vabimo vas, da materiale prinesete na Mirovni inštitut na delovni dan v času od 9. do 15. ure. Hkrati vas vabimo, da se skupaj z nami angažirate s svojo prisotnostjo v Centrih za tujce, saj lahko že z enkratnim obiskom ali darilom izboljšamo kvaliteto bivanja vseh, ki so zaprti v Centrih.

Mirovni inštitut in sodelavci
Za dodatne informacije pokličite 01 234 77 20 ali 041 312 639