Brezplačno usposabljanje »Aktivni_a opazovalec_ka. Kako se odzvati v primerih rasizma, diskriminacije in diskriminatornega nadlegovanja?«

Delavnica19. februar 2024 – 20. februar 2024 | Knjižnica MI, Ljubljana

Vabimo vas, da se udeležite brezplačnega usposabljanja »Aktivni_a opazovalec_ka. Kako se odzvati v primerih rasizma, diskriminacije in diskriminatornega nadlegovanja?« v obsegu 3 ur.

Na voljo sta dva termina in sicer 19. in 20. februarja med 10.00 in 13.00 uro v knjižnici Mirovnega inštituta (naslov: Metelkova 6, Ljubljana).

Namen usposabljanja je, da udeleženi usvojijo in prakticirajo pristop aktivne_ga opazovalke_ca, ki spodbuja protidiskriminacijsko in protirasistično delovanje v našem neposrednem vsakdanu. Opazovalci_ke (angl. bystanders) so posamezniki_ce ali skupine ljudi, ki so priče kritičnim dogodkom, tudi nesrečam, ali pa dogodkom diskriminacije, sovražnemu govoru in nasilnim dejanjem, a ob soočenju z njimi iz različnih razlogov ostanejo na strani in ne posredujejo.

Usposabljanje se osredotoča na pristop aktivne_ga opazovalke_ca, ki se odloči, da v takšnih primerih ukrepa.
Na konkretnih primerih se učimo poseganja in iščemo najboljše načine, kako se varno in preudarno odzvati na določene (kritične) situacije, ki se lahko zgodijo v našem delovnem okolju, na cesti ali drugih javnih prostorih. Cilj je, da izboljšamo pripravljenost za odzivanje na dejanja diskriminacije, ki vključujejo druge, s čimer se krepi naša odgovornost in odgovornost celotne skupnosti. Pridobljeno praktično znanje bo udeleženim koristilo tako pri njihovem delu kot tudi v vsakdanjem življenju.

Program obsega tri module:
Modul 1: Uvod: Rasizem, diskriminacija in opazovalci_ke
Modul 2: Kaj so aktivni_e opazovalci_ke – katere so prepreke?
Modul 3: Ukrepanje aktivnih opazovalcev – kaj pomaga?

Usposabljanje bosta izvedli: dr. Vlasta Jalušić in dr. Lana Zdravković.

Prosimo, da vašo udeležbo sporočite dr. Maji Ladić na maja.ladic@mirovni-institut.si do srede, 14.2.2024. Sporočite tudi, v katerem terminu se usposabljanja želite udeležiti. Število mest je omejeno na 10 na vsak termin.

Poskrbeli bomo za vodo, kavo in prigrizke.