Forum Mirovnega inštituta: Turčija in Ukrajina v Evropski uniji?

Forum14. november 2005, 19:00 | Cankarjev dom, Ljubljana

V sodelovanju s Cankarjevim domom vas vljudno vabimo na Forum Mirovnega inštituta “Turčija in Ukrajina v Evropski uniji?“, ki bo v ponedeljek, 14. novembra 2005, ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma.

Na Forumu bomo predstavili izsledke mednarodne raziskave o vključevanju Turčije in Ukrajine v Evropsko unijo, ki je hkrati potekala na Poljskem, Češkem, Madžarskem in v Sloveniji. V raziskavi smo primerjali stanje javne razprave o tem vprašanju z bolj javno odmevnimi debatami “starih” članic (npr. Nemčija, Francija, Velika Britanija in Avstrija), kjer je bilo do sedaj nasprotovanje najbolj glasno.
To bo tudi izhodišče za nadaljnjo razpravo, v kateri bomo govorili o geopolitični in strateški dimenziji članstva Turčije v EU, o njeni vlogi pri premostitvi prepada med tako imenovano “zahodno” in “islamsko” kulturo in v povezavi s tem o boju proti terorizmu. Ob vsem tem bomo izpostavili vprašanje spoštovanja človekovih pravic in pravic manjšin v obeh potencialnih članicah. O tem bodo razpravljali:
  • mag. Milan Brglez, Fakulteta za družbene vede
  • dr. Jožef Kunič, Slovensko društvo za mednarodne odnose, veleposlanik
  • Tomaž Gerden, Radio Slovenija
Forum bo povezovala dr. Veronika Bajt z Mirovnega inštituta, ki je opravila slovenski del raziskave “Analiza in vzpodbujanje politične razprave o evropski prihodnosti Turčije in Ukrajine?“.