Kako končati vojno in vzpostaviti mir?

Forum19. december 2022, 19:00 | Gledališka dvorana AGRFT, Ljubljana

Vabljeni na prvi dogodek v okviru niza Misliti mir, na forum Mirovnega inštituta z naslovom Kako končati vojno in vzpostaviti mir?, ki bo v ponedeljek, 19. decembra 2022 ob 19. uri, v Gledališki dvorani AGRFT, 5. nadstropje, Aškerčeva 5, Ljubljana. Dogodek lahko spremljate tudi preko spleta: https://youtu.be/bJ1FoNLqW7o.

Več kot devet mesecev je minilo od začetka letošnje invazije Rusije na Ukrajino, vendar tej vojni, tako kot številnim drugim, ne vidimo konca. Povzročila je veliko gorja in žrtev ter iz številnih ljudi ustvarila begunke_ce. Obsežne posledice ima na področju ekonomije in energetske oskrbe, vključno z lakoto na območjih, kjer prevladuje svetovna revščina. Ljudje so naveličani pritiskov in krize, ki jo je povzročila ta nova evropska vojna in z njo povezane špekulacije ekonomskih in političnih oligarhij. Vse od februarja se na Zahodu krepi skoraj popolnoma enotna vojaška, politična in humanitarna podpora Ukrajini in njeni vladi v obrambni vojni ter izolacija Rusije, a s časom se kažejo razpoke tudi med članicami zavezništva Nato. Nedavno so bili s strani EU izraženi očitki ZDA, da so edina država, ki s to vojno ekonomsko in sicer profitira.

Tudi v Sloveniji so pogledi na to, kaj so vzroki za vojno, in kaj bi bilo potrebno storiti, da bi se končala, razdeljeni. Nedavno smo bili priča javnim pismom, ki so te razlike jasno pokazala.

Forum bo naslovil vprašanje možnosti za dokončanje vojne v Ukrajini, kljub temu da – ali pa ravno zato, ker – na obzorju ne vidimo pripravljenosti na sklepanje miru ali vsaj premirja. V premislek želimo poleg družboslovnega pogleda vključiti tudi izkušnje iz spopadov na področju nekdanje Jugoslavije (danes t. i. Zahodnega Balkana), izkušnje mirovnega gibanja in gibanja za ugotavljanje dejstev ter spoznanja varnostne in vojaške stroke. Vabljene govorke_ci so se različno opredeljevali do vojne v Ukrajini v javnem prostoru, pa tudi do tega, kako naj ravnajo politiki_čarke, ki so na zadnjih volitvah dobili mandat volivk_cev. Prispevali bodo konkretne premisleke o tem, kaj bi bilo mogoče in kaj potrebno storiti, da se ta vojna konča.

Govorke_ci:

  • dr. Uroš Lipušček, publicist, novinar in strokovnjak za mednarodne odnose
  • Vesna Teršelič, mirovna aktivistka, direktorica Dokumente, ustanoviteljica Antiratne kampanj
  • dr. Uroš Svete, strokovnjak za varnost in obrambo, direktor Urada za informacijsko varnost RS
  • Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in raziskovalec na CEU v Budimpešti, urednik revije Razpotja

Moderira: prof. dr. Vlasta Jalušič, raziskovalka na Mirovnem inštitutu in predavateljica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Vabilo

misliti-mir_FB-banner_1920x1005

Vljudno vabljene_i tudi na naše prihodnje dogodke v okviru niza MISLITI MIR, ki jih bomo sproti najavljali na spletni strani Mirovnega inštituta:

Kaj se je zgodilo z mirovnim gibanjem?

Geostrateški spopadi in vloga periferije

Kritično mišljenje, cenzura in propaganda v času vojne

Kakšna bosta Ukrajina in svet po vojni?

Kulturni večer

Predavanje Jurija Šeliaženka, mirovnega aktivista iz Ukrajine

*

Za podporo se zahvaljujemo Akademiji za gledališče, radio in televizijo Univerze v Ljubljani.