Omizje o islamu in muslimanih v medijih

Pogovor21. marec 2006, 17:00 | IDC Sveta Evrope, Ljubljana

evteden.gifNa pobudo evropske mreže nevladnih organizacij in manjšinskih (skupnostnih) medijev On line/More Colours in the Media bodo tudi letos v številnih državah organizirane dejavnosti v okviru Evropskega tedna medijev in manjšin (European Week of Media and Minorities).

Mirovni inštitut bo v okviru te pobude prispeval k prizadevanju za izboljšanje položaja manjšin v medijih v Evropi, in sicer z organizacijo omizja o islamu in muslimanih v medijih.
Vabimo vas, da se udeležite omizja, ki bo v torek, 21. marca 2006 ob 17. uri v Ljubljani (prostori Sveta Evrope, Rimska 16, Ljubljana).
Izhodišče za pogovor bodo dogajanja po objavi karikatur preroka Mohameda v danskem časniku Jyllands-Posten, ki jih bomo postavili v kontekst razprave o podobi islama v Evropi ter vlogi medijev pri ustvarjanju in prenašanju te podobe. Kakšne poglede in izkušnje z obravnavanjem islamske vere in kulture v slovenskih medijih imajo uredniki medijev in pripadniki islamske skupnosti v Sloveniji? Ali mediji v Sloveniji prispevajo k nekritičnem prenašanju tez o »medkulturnem trku« in ekskluzivnosti Evrope? In nenazadnje, kako muslimani v Sloveniji vrednotijo svobodo govora?
V razpravi o teh in podobnih vprašanjih bodo sodelovali:
  • mag. Ahmed Pašić, avtor knjige »Islam in muslimani v Sloveniji« in bivši predsednik islamske skupnosti na Jesenicah,
  • dr. Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, predavateljica uvoda v kulturo islama na Filozofski fakulteti,
  • Ilinka Todorovski, urednica uredništva dnevnoinformativnih oddaj TV Slovenija in
  • Ervin Hladnik Milharčič, urednik Sobotne priloge Dela.
Pogovor bo vodil mag. Admir Baltić, sodelavec Mirovnega inštituta.