Upiranje militarizaciji, zagovarjanje mirovništva

Pogovor22. marec 2022, 00:00 | Zoom

Vabimo vas na spletni pogovor o naraščajoči militarizaciji ter o stanju in perspektivah mirovnega gibanja. Aktualni kontekst pogovora je vojna v Ukrajini (ruski vojaški napad na Ukrajino), vendar se bomo  teh tem dotaknili tudi širše.

Spletni pogovor bo v torek, 22. marca 2022, ob 12. uri na spletni platformi Zoom.

Osredotočili se bomo na vprašanja:

Kdo zagotavlja orožje za vojne in kdo se okorišča z militarizacijo?
Kako orožarska industrija in trgovina z orožjem vplivata na mednarodno politiko in mednarodni red?
Kakšno vlogo ima vojaško nasprotovanje med velikimi silami v vojni v Ukrajini in v nevarnosti svetovne vojne?
Kako ohranjati in krepiti mirovništvo v sedanjih okoliščinah vojne v Ukrajini in dolgoročno?
Kakšen je položaj mirovnih aktivistov v Ukrajini in širše?
Kaj nam o vlogi in perspektivah mirovništva pove izkušnja mirovnih aktivistov iz Hrvaške in nekdanje Jugoslavije iz časa vojne in po vojni na tem območju?
Kako izgraditi svet onkraj vojn, kdo vse ima pomembno vlogo pri teh prizadevanjih? Kako se lahko okrepi moč mednarodnega prava in Organizacije združenih narodov, ter zmanjša vloga vojaških povezav?
Kakšno vlogo imajo mediji pri poročanju o vojni v Ukrajini, ter nasploh v promociji kulture miru nasproti kulturi nasilja (legitimizaciji nasilja in vojn)?

V spletnem pogovoru o teh vprašanjih bodo sodelovali razsikovalci in mirovni aktivisti iz Ukrajine, Velike Britanije in Hrvaške:

  • Dr. Yurii Sheliazhenko, doktor prava,  izvršni sekretar Ukrajinskega mirovnega gibanja, član upravnega odbora Evropskega urada za ugovor vesti, član upravnega odbora mednarodnega gibanja World Beyond War,
  • Dr. Samuel Perlo-Freeman, raziskovalec v britanski organizaciji Kampanja proti trgovanju z orožjem; vodil je projekt Globalna trgovina z orožjem in korupcija v okviru Svetovne mirovne fundacije, bil je tudi raziskovalec pri projektu mednarodnega inštituta za mirovne študije SICRI s sedežem v Stocholmu, in
  • Vesna Teršelič, direktorica Dokumente-Centra za soočanje s preteklostjo s sedežem v Zagrebu; bila je direktorica Centra za mirovne študije v Zagrebu ter pobudnica in koordinatorica protivojne kampanje na Hrvaškem.

Spletni pogovor bo povezovala mag. Brankica Petković, raziskovalka z Mirovnega inštituta. Pogovor bo  v angleškem jeziku.

Prosimo vas, da se na delavnico prijavite na elektronski naslov:

brankica.petkovic@mirovni-institut.si, in sicer do ponedeljka, 21. marca 2022.

Pogovor je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore.  Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.

Naslovna fotogafija: Engin Akyurt / Unisplash.