Javni tribuni ‘Živeti ob meji’

Pogovor10. junij 2011 – 11. junij 2011 | Grožnjan, Buje in Koper

Centar za mirovne študije iz Zagreba in Mirovni inštitut iz Ljubljane v sodelovanju z MIRamiDA centrom iz Grožnjana in Društvom prijateljev zmernega napredka iz Kopra vabijo na javni tribuni Živeti ob meji / Živeti uz granice / Vivere al confine, ki se bosta zgodili 10. junija ob 18. uri v POU Buje v Bujah in 11. junija on 11. uri v MKSMC v Kopru. Uvodne besede na tribuni v Bujah bodo podali: Gordan Bosanac, Lorella Limoncin-Toth, Marko Brecelj in David Isakoski v Kopru pa: Gordan Bosanac, Damir De Simone, Marko Brecelj in Leander Cunja. Moderator tribun bo Goran Božićević, programski vodja MIRamiDA centra v Grožnjanu.

Nedavni ti. „hrvaško-slovenski spopad“ glede meje je primer kako lokalno vprašanje sožitja prebivalcev in prebivalk na določenem področju lahko povzdigne na nacionalno raven in predstavi kot meddržavni spopad. Vprašanja meja so še vedno v domeni »nacionalnih politik« in ob kreiranju le teh se malo pozornosti nameni poskusu lokalnega reševanja problemov. Zastavlja se  vprašanje, ali bi se mejni spori lahko rešili na lokalnem nivoju, z dogovorom glede konkretnih problemov s katerimi se srečujejo prebivalci in prebivalke področja, kjer obstajajo odprta vprašanja. Z javnima tribunama v Kopru in Bujah želimo sprožiti debato s prebivalci in prebivalkami severozahodne Istre in s predstavniki ter predstavnicami lokalne oblasti, o tem kako delati na transformaciji in reševanju (lokalnih) spopadov brez manipulacij le teh s strani »nacionalnih instanc«.

Na tribunah se bomo pogovarjali o življenju na ob meji. Kateri so konkretni problemi ki jih lokalnemu prebivalstvu ustvarja obstoj državne meje in kakšne so možnosti da se ti problemi razrešijo z dogovorom med lokalnim prebivalstvom? Zakaj problemi sploh nastajajo? Kako se bodo problemi reševali z vstopom Hrvaške v EU? Ali obstajajo mehanizmi – od zasebnih odnosov do političnih kanalov na lokalnem nivoju, s katerimi se problemi lahko razrešijo? Kako lahko neovirano uporabljamo za vsakodnevno življenje potrebne dobrine (bolnišnice, trgovine, kulturne vsebine, javni prevoz in pod.) ljudje, ki so »na drugi strani meje«?

Dogodek nastaja v okviru projekta »Re-integracija: Slovenija in Hrvaška v skupnem premišljevanju EU vrednot in nad-nacionalnih identitet«, ki ga podpira Evropska komisija, program Evropa za državljane. Kontakt in dodatne informacije: Lana Zdravković.

plakat_mir2 KP.jpg