Novice

Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija

Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija

Francoski inštitut in Mestni muzej Ljubljana vas vabita na pogovor med Ericom Fassinom in Romanom Kuharjem Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija, ki bo v sredo, 11. oktobra ob 18. uri v Mestnem muzeju Ljubljana.

Druzinski-red-spolna-demokracija-in-clovekova-ekologija_11.10.2017_18.00_Mestni-muzej-Ljubljana-211x300Spolni red je vsepovsod po svetu postal ključna politična tema. Boj okoli »istospolne zakonske zveze«,  oziroma odpiranja dostopnosti zakona istospolnim parom in prepoznavanja enostarševskih družin je del zgodovine, kamor sodijo reproduktivne pravice za ženske od kontracepcije in splava do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Da bi razumeli te politične in geopolitične debate okoli spola, seksualnosti in družine, še posebej reakcijo religij proti (domnevni) »teoriji družbenega spola« in za »človeško ekologijo«, je treba analizirati poseg demokratične logike v spolna vprašanja.

Éric Fassin je profesor na univerzi Paris 8 Vincennes-Saint-Denis (na oddelku za študije o spolu in oddelku za politične študije) ter raziskovalec v Laboratoriju za študije o spolu in seksualnosti (na Nacionalnem centru za znanstvene raziskave CNRS). Kot angažiran sociolog raziskuje predvsem politizacijo spolnih in rasnih vprašanj ter njihovo interakcijo. Je avtor knjig Le sexe politique. Genre et sexualité au miroir transatlantique, (Političen spol. Spol in seksualnost v čezantlatskem ogledalu, 2009), Démocratie précaire. Chroniques de la déraison d’État (Prekarna demokracija. Kronika državne nespameti, 2012) in Populisme : le grand ressentiment (Populizem: velika zamera, 2017). V pripravi: Le genre français (Francoski spol, 2018).

Roman Kuhar je sociolog, profesor na Filozofski fakulteti UL. Raziskovalno se ukvarja z lgbt/queer študijami, družbenimi gibanji, državljanstvom in seksualnostjo. Je avtor več knjig, med drugimi Medijske podobe homoseksualnosti (2003), Neznosno udobje zasebnosti (2005, z A. Švab), Intimno državljanstvo (2010) in so-urednik Beyond the Pink Curtain: Everyday Life of Gays and Lesbians in Eastern Europe (2007, z J. Takács) in Anti-gender campaigns in Europe: Mobilizing Against Equality (2017, z D. Paternotte).

V okviru ciklusa predavanj »Razumevanje sveta«, ki jih organizira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju s Mestnim muzejem Ljubljana, časopisom Delo, Fakulteto za družbene vede in Filozofsko fakulteto, ter v okviru 23. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti »Mesto žensk«.

Vabilo