In memoriam: Peter Preston

In memoriam: Peter Preston

Peter Preston

Peter Preston je verjel v novinarstvo in v povezovanje, zelo pa si je prizadeval, da bi padel še tisti nevidni zid med razmerami in spoštovanjem dosežkov novinarstva v zahodni in vzhodni Evropi. Bil je med pobudniki in gonilna sila Evropske novinarske nagrade (European Press Prize), ki jo je ustanovilo več evropskih medijev.

Peter Preston je udejanjal novinarstvo v javnem interesu, ga odločno zagovarjal ter svoja znanja in prepričanja nesebično delil tudi v Sloveniji in celotni regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Nekdanji odgovorni urednik Guardiana in (so)direktor Fundacije Guardian je skoraj dvajset let sodeloval v prizadevanjih za ozaveščanje o pomenu svobodnega in profesionalnega novinarstva v Sloveniji in drugih državah naše regije.

V okviru programa Media Watch takratnega Zavoda za odprto družbo – Slovenija je sodeloval že pri prvih številkah strokovne revije Medijska preža, in sicer z uvodnikom v tretji številki z naslovom »Budnost za skupno stvar« leta 1998, v katerem je poudaril pomen izmenjave informacij med uredniki evropskih medijev o stanju svobode medijev. »Če vemo, kaj se dogaja, kako slabe ideje prenikajo čez meje, tudi vemo, proti čemu se moramo bojevati,« je zapisal. Leto za tem, junija 1999 je sodeloval na novinarskih večerih v Ljubljani v razpravi o raziskovalnem novinarstvu. Ko je program po letu 2000 izvajal Mirovni inštitut, je bil ponovno gost  novinarskega večera o odgovornih urednikih marca 2004. V istem obdobju, marca-aprila 2004, je v Medijski preži prispeval članek »Bodo mediji boljši, ko bomo v Evropski uniji?«. Takrat je zapisal: »Evropska unija zna spremeniti več stvari: državno varnost, gospodarstvo, pomembnost lastnega cilja. A ne pričakujte enostavnih medijskih transformacij. Znotraj manjše, stare Unije, boste zaman iskali ustaljen vzorec medijskega razvoja. In nič drugače ne bo, ko bo njen del postala Slovenija in ostalih devet držav.«

Skupaj z Ianom Wrightom, nedanjim izvršnim urednikom Guardiana in so(direktorjem) Fundacije Guardian, je Peter Preston v letih 2003 in 2004 podprl projekt Mirovnega inštituta in mreže SEENPM o raziskavi medijskega lastništva v 18 post-socialističnih evropskih državah. V več kot petnajst let sodelovanja Fundacije Guardian in Mirovnega inštituta sta Peter Preston in Ian Wright organizirala več kot dvajset študijskih obiskov novinarjev in urednikov iz Slovenije pri Guardianu, ter novinarjev in urednikov Guardiana pri medijih v Sloveniji in na seminarjih in konferencah o medijih v Sloveniji. V letu 2017 je Peter Preston prispeval, da je John Vidal, legendarni okoljski urednik Guardiana, vodil odmevno delavnico Duštva novinarjev Slovenije  v Ljubljani o okoljskem novinarstvu.

Peter Preston je verjel v novinarstvo in v povezovanje, zelo pa si je prizadeval, da bi padel še tisti nevidni zid med razmerami in spoštovanjem dosežkov novinarstva v zahodni in vzhodni Evropi.

Bil je med pobudniki in gonilna sila Evropske novinarske nagrade (European Press Prize), ki jo je ustanovilo več evropskih medijev. Zelo si je prizadeval in je iskal pomoč Mirovnega inštituta in njegovih regionalnih povezav, da bi dosegli čim večje udeležbo novinarjev iz vseh evropskih držav v tekmovanju za to nagrado ter da bi zagotovili, da dosežki novinarjev iz držav, ki niso tradicionalno v ospredju tovrstnih pobud, ne bi ostali neopaženi.

V zadnjih letih je Peter Preston sodeloval v regionalnih dejavnostih Mirovnega inštituta, namenjenih raziskovanju in zagovarjanju svobode in integritete medijev v državah jugovzhodne Evrope, ki si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji. Skrbno je vključeval najboljše novinarje in urednike Guardiana v dejavnosti in prizadevanja za krepitev raziskovalnega novinarstva in svobode medijev v državah Balkana in v Turčiji. V okviru Observatorija medijev v jugovzhodni Evropi, ki ga je s partnerskimi organizacijami v še devetih državah med letoma 2012 in 2016 vodil Mirovni inštitut, je Peter Preston pomagal jzasnovati in organizirati seminar za raziskovalne novinarje iz regije v Zagrebu novembra 2013 in v Londonu, v prostorih Guardiana, septembra 2015. V članku, ki ga je po tem seminarju napisal za Observatorij, je zapisal: »Prihodnost novinarstva je v bistvu prihodnost samih novinarjev… Ne obogatiš z novinarstvom , še posebej na Balkanu. Z novinarstvom lahko ogroziš sebe ali svojo družino. Novinarstvo ne ponuja ustrezne karierne strukture. Toda novinarstvo je temelj in je potrebno. Brez njega ni prave svobode. Zato, ne glede na vse, novinarstvo mora obstati in bo obstalo. Čezmejne povezave med novinarji niso naključni razvoj. So naraven odziv na globalizacijo kriminala (in še veliko drugega). Je novinarska reakcija na spreminjajoči se svet.«

V svoji zadnjih kolumni, objavljeni na novoletni večer, 31. decembra 2017, je Preston še zadnjič sporočil, kje vidi novinarstvo in novinarje – kot »sestavni del družbe in ne le kot opazovalce na njenih robovih«.

Posvečenost udejanjanju in zagovarjanju novinarstva kot javne službe in potenciala novinarstva in novinarjev kot čezmejne, globalne sile v obrambi svobode in človečnosti je zapuščina Petra Prestona, ki ostaja v spomin in opomin njegovim sodelavcem na Guardianu in vsem nam drugim, ki smo z njim sodelovali in delili te vrednote.

Brankica Petković, Mirovni inštitut