Izjave za javnost

Izjava: AKC Metelkova mesto postalo poligon za izvajanje zastrahovanj in pritiska nad t.i. alternativno kulturo

Izjava: AKC Metelkova mesto postalo poligon za izvajanje zastrahovanj in pritiska nad t.i. alternativno kulturo

Ob državnem prazniku kulture smo dobili lekcijo, kaj pomeni ‘bolj državnotvorna kultura’ in kaj ne. Medtem ko so se v nacionalnih kulturnih ustanovah in v središču prestolnice odvijale kulturne proslave, je območje AKC Metelkova mesto postalo poligon za izvajanje zastrahovanja in pritiska nad t.i. alternativno kulturo tako s strani paramilitarnih neonacističnih formacij kot posebnih policijskih enot.

teror akcmmČeprav na prvi pogled deluje, da dogodka nista povezana, imata oba isti imenovalec: teror. Rumeni jopiči so s transparentom ‘Porušimo še Metelkovo’ in s skandiranjem neonacističnih gesel sporočili, da bi podobno kot Varda radi ‘vzpostavili red’ mimo pravnega reda države in kot vaške milice obračunali s skupinami, s katerimi se ne strinjajo. Medtem ko sta Nemčija in Grčija, denimo, take skupine označili za kriminalne združbe, v Sloveniji še vedno veljajo za domoljubne. Do danes nismo uspeli izvedeli, ali so osebe, ki so se fotografirale z razpetim transparentom, dobile kazen
tako kot starši, ki so z otroki protestirali proti zaprtju šol.

Še bolj pa je zaskrbljujoč ponedeljkov nočni prihod 40 pripadnikov posebnih policijskih enot na območje AKC Metelkova mesto. Potem ko so policisti vse popoldne spremljali protestni shod ‘Pogreb kulture’ po mestu, so – po prvih neuradnih informacijah – zvečer iskali protestnike in protestnice v prostorih Metelkove. Pozneje je Tomaž Tomaževic, predstavnik PU Ljubljana za stike z javnostmi, sporočil, da so policisti Posebne policijske enote (PPE) “po shodu opravili še en nadzor lokacije oz. izvajali kontrolo gostinskih lokalov”. Prišli so v polni bojni opremi in razbijali po vratih praznih in zaprtih metelkovskih klubov. Posebne policijske enote, kot vemo, ne opravljajo ‘običajnih’ kontrol gostinskih lokalov.

𝗦𝗽𝗼𝗿𝗼𝗰̌𝗶𝗹𝗼 𝗷𝗲 𝗷𝗮𝘀𝗻𝗼 𝗶𝗻 𝗷𝗲 𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝗷𝗲𝗻𝗼 𝗻𝗲 𝗹𝗲 𝘂𝘀𝘁𝘃𝗮𝗿𝗷𝗮𝗹𝗰𝗲𝗺 𝗶𝗻 𝘂𝘀𝘁𝘃𝗮𝗿𝗷𝗮𝗹𝗸𝗮𝗺 𝗮𝗹𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝘃𝗻𝗲 𝗸𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲, 𝘁𝗲𝗺𝘃𝗲𝗰̌ 𝘃𝘀𝗲𝗺 𝗱𝗿𝘇̌𝗮𝘃𝗹𝗷𝗮𝗻𝗼𝗺 𝗶𝗻 𝗱𝗿𝘇̌𝗮𝘃𝗹𝗷𝗮𝗻𝗸𝗮𝗺: 𝗺𝗲𝗱𝘁𝗲𝗺 𝗸𝗼 𝘀𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗻𝗲 ‘𝗱𝗼𝗺𝗼𝗹𝗷𝘂𝗯𝗻𝗲’ 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝘁𝗼𝗹𝗲𝗿𝗶𝗿𝗮, 𝗻𝗮𝘀 𝘃 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝗿𝘂 𝗶𝘇𝗿𝗮𝘇̌𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗻𝗲𝘇𝗮𝗱𝗼𝘃𝗼𝗹𝗷𝘀𝘁𝘃𝗮 𝗮𝗹𝗶 𝗸𝗿𝗶𝘁𝗶𝗸𝗲 𝘃𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗰̌𝗮𝗸𝗮𝗷𝗼 𝗻𝗮𝗱𝗹𝗲𝗴𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲, 𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗵𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗶𝗻 𝗸𝗮𝘇𝗻𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲. 𝗩𝗰̌𝗲𝗿𝗮𝗷 𝘀𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗯𝗶𝗷𝗮𝗹𝗶 𝗽𝗼 𝗺𝗲𝘁𝗲𝗹𝗸𝗼𝘃𝘀𝗸𝗶𝗵 𝘃𝗿𝗮𝘁𝗶𝗵, 𝗷𝘂𝘁𝗿𝗶 𝗹𝗮𝗵𝗸𝗼 𝗽𝗼𝘁𝗿𝗸𝗮𝗷𝗼 𝗻𝗮 𝘃𝗮𝘀̌𝗮.