Izjave za javnost

Izjava podpore stavki na RTV Slovenija

Izjava podpore stavki na RTV Slovenija

Po dveh letih zunanjih in notranjih pritiskov, postopkovnih kršitev, izigravanja in spreminjanja notranjih pravil zavoda, popolne vsebinske in programske degradacije javnega medija ter teptanja novinarske avtonomije zaposlenih pozdravljamo odločitev članic in članov sindikatov RTV, ki so prevzeli kolektivno odgovornost v skupnem boju za ohranitev javnega v slovenskem medijskem prostoru. Sodelavke in sodelavci Mirovnega inštituta zato izražamo vso podporo izglasovani opozorilni in solidarnostni stavki novinark_jev in ustvarjalk_cev na RTV Slovenija.

Dobre novinarke in novinarji, odgovorne urednice in uredniki, profesionalni in imaginativni pristopi k posredovanju vsebin, skrb za manjšine in kvaliteten program so zaradi predanosti medijskih ustvarjalk ter ustvarjalcev zavoda v zadnjih treh desetletjih žal postali preveč samoumevni. Stavka, ki je ustavna pravica delavk in delavcev, jasno opredeljena v kolektivni pogodbi, nam bo pokazala, da Radiotelevizije Slovenija dejansko ni brez tistih, ki že desetletja ustvarjajo njene programe. Stavka zato nikakor ni opustitev vsebinskih zahtev in programskih zavez do javnosti. Ravno nasprotno: stavka je prevzemanje zgodovinske odgovornosti do javnosti. Je kritična točka, ki lahko ponovno odpre debato o pomenu javnega in glasno opozorilo o nepovratnih destruktivnih procesih znotraj RTV, ki jih javnost, če se bo trenutno stanje nadaljevalo, kmalu ne bo mogla več odpraviti.

Javnost, celotno novinarsko skupnost in vse, ki jih skrbi trenutno dogajanje na RTV, zato pozivamo, da se solidarizirajo s stavkajočimi ustvarjalkami in ustvarjalci na RTV in jim nudijo vso moralno, institucionalno ter intelektualno podporo, ki jo kot glasniki javnosti in javnega v tem trenutku potrebujejo.