Novice

Izmenjava izkušenj nevladnih organizacij, ki so aktivne na področju boja proti diskriminaciji s posebnim poudarkom na družbeni vključeni Romov in Sintov v Italiji in Sloveniji

Izmenjava izkušenj nevladnih organizacij, ki so aktivne na področju boja proti diskriminaciji s posebnim poudarkom na družbeni vključeni Romov in Sintov v Italiji in Sloveniji

V petek, 23. maja 2014 je v Trstu potekala celodnevna delavnica z namenom izmenjave izkušenj italijanskih in slovenskih romskih in drugih NVO, ki delujejo na področju boja proti diskriminaciji in si prizadevajo za družbeno vključenost ter pravice Romov in Sintov. Dogodek je organizirala organizacija Etnoblog iz Trsta v sodelovanju z Mirovnim inštitutom.

Iz Slovenije so se v Trst odpravili:

Enisa Brizani, ki je študirala na Fakulteti za upravo v Ljubljani, je članica Romskega akademskega kluba, že nekaj let pa je zaposlena na 1. programu Radia Slovenija (RTV SLO) kot novinarka in urednica romske oddaje Naše poti – Amare Droma, v okviru katere spremlja aktualno dogajanje v Sloveniji, Evropi in drugod po svetu.

slika 5.jpg

Sandi Horvat
, ki je študent uporabnih družbenih študij, aktiven član Romskega akademskega kluba, v okviru katerega je koordiniral in izvajal učno pomoč ter ustvarjalne delavnice za otroke v romskih naseljih in sodeloval pri festivalu Romano Čhon, je tudi romski novinar na 1. programu Radia Slovenija in pripravlja prispevke za oddajo Naše poti.

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov in romski svetnik v Murski Soboti, je član Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, zaposlen pri Regionalni razvojni agenciji Mura, kjer sodeluje tudi pri projektu Romano Kher – Romska hiša, ki se med drugim osredotoča na izobraževanje in usposabljanje romskih svetnikov in na vzpostavitev Romske razvojne agencije.

slika 1.jpg

Jožef Horvat – Toni, ki je tajnik Foruma romskih svetnikov od leta 2006 in romski svetnik v Cankovi, prav tako zaposlen pri Regionalni razvojni agenciji Mura in sodeluje pri projektu Romano Kher – Romska hiša. Je tudi predsednik romskega društva Narcisa, ki se osredotoča predvsem na prostovoljstvo.

Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije od leta 1996, član Sveta romske skupnosti RS (prej bil predsednik), predsednik romskega društva Romani Union v Sloveniji in aktiven član oziroma komisar za izobraževanje v International Romani Union; glavni in odgovorni urednik Romskega informativnega centra – ROMIC, v okviru katerega od leta 2003 deluje tudi Radio Romic v MS.

slika 2.jpg

Blaž Kovač, predstavnik Amnesty International Slovenije, pravnik, ki se že vrsto let ukvarja z zagovorništvom in bojem za pravice diskriminiranih in marginaliziranih skupin kot so izbrisani in Romi. Poleg Romov samih seveda, je eden najboljših poznavalcev položaja Romov v Sloveniji, saj veliko časa preživi na terenu.

Z Mirovnega inštituta je bila prisotna Maja Ladić, ki je delavnico skupaj z g. Walterjem Cittijem iz Trsta moderirala. Študij mednarodnih odnosov je zaključila z diplomsko nalogo o družbeni vključenosti Romov s poudarkom na izobraževanju prekmurskih Romov, dela kot asistentka na projektih s področja človekovih pravic in koordinira razvojne projekte v Ruandi, izobraževanje pa nadaljuje na doktorskem študiju smeri razvojne študije.

slika 6.jpg

Žal med udeleženci iz Slovenije ni bilo nobenega predstavnika oz. predstavnice z Dolenjske, saj so udeležbo odpovedali tik pred dogodkom, prav tako pa ni bilo nobenega predstavnika Sintov iz Slovenije.

slika 3.jpgUdeleženci iz Slovenije so italijanskim kolegom zelo nazorno in podrobno predstavili situacijo v Sloveniji, težave, s katerimi se Romi še vedno soočajo, pozitivne spremembe oziroma napredke na določenih področjih in svoje izkušnje pri delu. Izvedeli so veliko novih informacij tudi glede pravne in dejanske situacije v Italiji in bili presenečeni, da se v Italiji še vedno govori o nomadskih naseljih in ne o romskih naseljih oziroma naseljih, v katerih živijo Romi.

Italijanski kolegi so ob koncu dogodka povedali, da upajo, da se bodo čez nekaj let lahko tudi oni pogovarjali o podobnih projektih in aktivnostih, ki se v Sloveniji že izvajajo. Udeleženci iz Slovenije so se strinjali, da so tovrstni dogodki zelo dobrodošli in bi se jih z veseljem udeležili tudi v prihodnje, vendar bi želeli tudi na italijanski strani več romskih sogovornikov, saj je bil tokrat prisoten zgolj en predstavnik Romov iz Italije.

Celotni program je dostopen tukaj.

Povezava do prispevka o delavnici iz Trsta (začne se pri 20:04): http://4d.rtvslo.si/arhiv/nase-poti/174277557