Novice

Knjiga ‘Zlo nemišljenja’ predstavljena tudi v Kopru

Knjiga ‘Zlo nemišljenja’ predstavljena tudi v Kopru

Z novo knjigo Vlaste Jalušič Zlo nemišljenja, ki je pred kratkim izšla v zbirki Politike, so se 13. maja seznanili tudi Koprčani. Tokrat je predstavitev potekala nekoliko drugače kot sicer – avtorica je namreč predavala poslušalcem študijskega programa Likej, ki ga gosti koprski mladinski, kulturni in socialni center (MKSC), in obenem predstavila nekatere ključne teze iz knjige.

vesticka KP Vlasta.JPGNaslov predavanja je bil »Post-totalitarna forma oblasti in organizirana nedolžnost«, skozi elaboracijo teze o »organizirani nedolžnosti« pa je predavateljica poskusila pokazati, da imajo poboji v Srebrenici, izbris stalnih prebivalcev Slovenije in ruandski genocid nek odločilen skupen element – namreč element »dvojne dehumanizacije« ljudi, ki se kaže kot izbris politične eksistence enih, hkrati pa kot odpoved politični odgovornosti drugih. Skupno v teh dogodkih torej ni predvsem sàmo nasilje. To je, kot pravi avtorica, šele posledica navedene »dvojne dehumanizacije«, ki jo zmeraj spremlja rasizem (torej radikalna vpeljava neenakosti), preoblečen v spodobna oblačila kulturnega relativizma. Organizirana nedolžnost je globalni fenomen, a svoj izvor in težišče ima (še vedno) v antipolitičnih procesih in odpovedi političnim in mišljenjskim kapacitetam v zahodnih družbah. Njena hrbtna plat je – po besedah Vlaste Jalušič – vzpenjajoča se »pošast kolektivnega nasilja«, okoli katere se danes bije večina prestižnih spopadov za nove pomene.

Predavanje in predstavitev knjige je zgledno organiziral Primož Turk (Likej), prijazna gostitelja pa sta bila Marko Brecelj in Arijana Markučič-Brecelj (MKSC) – vsem prisrčna hvala! Poleg rednih poslušalcev Likejevih predavanj se je na predstavitvi knjige in predavanju Vlaste Jalušič zbralo še nekaj zvedavih poslušalcev, tako da smo v avditoriju našteli okrog trideset obiskovalcev. Urednik zbirke, ki je v Koper prinesel paket knjig, se je v Ljubljano vrnil brez enega samega izvoda (vse čestitke in pohvale koprski publiki za izkazani interes!).

vesticka KP publika.JPG

V drugem delu programa je o Marxu in njegovem Kapitalu predaval dr. Božidar Debenjak, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, vrhunski poznavalec Marxovega dela in prevajalec mnogih njegovih besedil v slovenščino.

Tako kot je to že v navadi »pri Breclju«, je po končanem »uradnem« delu programa sledilo še družabno dogajanje pozno v noč. Zahvaljujoč vsem omenjenim (in tudi mnogim neimenovanim!) akterjem je to bila verjetno ena najbolj razgibanih in družabnih predstavitev novih knjig, ki so izšle v zbirki Politike v zadnjem času…

vesticka KP vecerja.JPG
(Besedilo: A.M., fotografije: Marko Brecelj – več fotografij in Markovo poročilo o dogajanju na naslovu: www.dodogovor.org)