Novice

Konferenca ‘Odgovornost in odzivnost medijev’

Konferenca ‘Odgovornost in odzivnost medijev’

Kup časopisov na mizi

V torek, 17. marca 2009 je v Cankarjevem domu potekala zaključna konferenca projekta Odgovornost in odzivnost medijev, ki ga je v letu 2008 v sodelovanju z Guardianom in Evropskim združenjem organizacij poslušalcev in gledalcev ter s podporo Evropske komisije izvajal Mirovni inštitut. Po uvodnem nagovoru vodje projekta Brankice Petković so v prvem omizju Spremljanje in vrednotenje medijev – O rezultatih raziskave med študenti, etničnimi manjšinami in politiki v Sloveniji v okviru projekta “Odgovornost in odzivnost medijev” – Koliko mediji poznajo in upoštevajo svoje bralce/poslušalce/gledalce? sledile predstavitve glavnih ugotovitev raziskovalcev: Marka Prpiča, avtorja raziskave med študenti, Neve Nahtigal, avtorice raziskave med etničnimi manjšinami in Sandre Bašić Hrvatin, avtorice raziskave med politiki (poslanci DZ), ki so obenem tudi avtorji knjige Spremljanje in vrednotenje medijev. Anketa med študenti, etničnimi manjšinami in politiki v Sloveniji, ki jo je pred kratkim izdal Mirovni inštitut. Sledili so odzivi na povedano, svoja mnenja so tako predstavili: Goran Novković, odgovorni urednik Žurnala24 in Žurnala, Barbara Repovž, odgovorna urednica 24ur.com in Nataša Rijavec, urednica notranje politike v  informativnem programu Televizije Slovenija.

Drugo okroglo mizo Odgovornost in odzivnost medijev – Kako razviti mehanizme samoregulacije in družbene odgovornosti v informativnih medijih? so odprle predstavitve predstavnikov Guardiana in sicer Iana Mayesa, časopisnega ombudsmana pri Guardianu od l. 1997 do 2007, Joa Confina, izvršnega urednika, vodje oddelka za trajnostni razvoj in družbeno odgovornost pri Guardianu ter Iana Wrighta, direktorja Fundacije Guardian, nekdanjega upravnika urednika Guardiana. Glede na predstavljeno so svoja mnenja predstavili tudi domači uredniki in sicer: Darijan Košir, odgovorni urednik Dela, Ali Žerdin, odgovorni urednik Dnevnika, Tomaž Ranc, namestnik odgovornega urednika in direktorja Večera, ter Ranka Ivelja, predsednica Novinarskega častnega razsodišča.

RARE_09_1.jpg

Tretjo omizje Glas gledalcev in poslušalcev – Kako razviti mehanizme za aktivno delovanje državljanov na področju rtv programov in kako doseči, da izdajatelji in ustvarjalci rtv programov spoštujejo glas gledalcev in poslušalcev? sta zaznamovala Vincent Porter iz Evropske zveze organizacij gledalcev in poslušalcev, zaslužni profesor na Univerzi Westminster in Andrew Taussig prav tako iz Evropske zveze organizacij gledalcev in poslušalcev, nekdanji direktor pri svetovnem servisu BBC, ki sta predstavila osnove delovanja organizacije EURALVA, pridružili sta jim se tudi Suzana Žilič Fišer, profesorica na Univerzi v Mariboru in Irena Brejc, dokumentalistka pri Dnevniku, ki želita to prakso uvesti tudi v Slovenijo. Jože Možina, direktor Televizije Slovenija, Branko Čakarmiš, programski direktor Pro Plusa, izdajatelja POP TV in Kanala A, Majda Juvan, novinarka pri Radiu Aktual (nekdanji Radio Glas Ljubljane) in Tatjana Pirc, odgovorna urednica prvega programa Radia Slovenija, pa so predstavili svoje poglede na odgovornost in odzivnost kakor ju razumejo v svojih medijskih hišah.

RARE_09_2.jpg