Novice

Mednarodna konferenca After the summer of migration: right-wing populism, media and affect

Mednarodna konferenca After the summer of migration: right-wing populism, media and affect

V okviru raziskave POPMED smo minuli teden (16.-17. septembra) v Ljubljani organizirali mednarodno konferenco After the summer of migration: right-wing populism, media and affect. Razpravljali smo, kako populistični voditelji izkoriščajo družbena omrežja kot nove priložnostne strukture za razpihovanje sovraštva in kako personalizirana in vsebinsko izpraznjena politična opcija ustvarja politike strahu in z diskurzom varnosti nagovarja čustva ljudi, strah pred gospodarskim ter socialnim nazadovanjem pa pretvarja v jezo proti migrantom_kam. Poudarek razprave je bil tudi v razumevanju, kako se afektivni populistični govori kanalizirajo skozi množične medije, kako oblikujejo javno mnenje o migracijah in kako mobilizirajo politične in volilne preference.

Lance Bennett, zaslužni profesor na področju političnih ved in komuniciranja ter višji znanstveni raziskovalec na Centru za novinarstvo, medije in demokracijo na Univerzi v Washingtonu v Seattlu, je s svojim govorom z naslovom Disrupted Public Spheres and Media in Times of Authoritarian Populism zaključil mednarodno konferenco After the summer of migration: right-wing populism, media and affect.

Profesor Bennett v predavanju najprej opiše, zakaj obdobje zadnjih treh desetletij zgodovinsko pojmuje kot obdobje vzpona desničarskega avtoritarizma, ki poskuša razkrojiti institucionalno zasnovo liberalno-demokratičnih ureditev. Nato oriše vzpon novega političnega komunikacijskega reda na politični desnici in oblikovanje desničarskih (ali iliberalnih) javnih sfer. Tendence v komunikaciji desničarskih gibanj ponazori z izsledki dveh študij o komunikacijskih strategijah, ki kršijo običajna pravila informativnega udejstvovanja in ki hkrati eksponentno širijo dezinformacije ter skrajna stališča o rasnih razlikah, migracijah in političnih sistemih.

Prva študija primera analizira ameriške desničarske medije, ki so se osredotočali na zarotniško poročanje v primeru Pizzagate, ter na povezavo skupine QAnon pri napadu na ameriški kongres, teme, ki jih je v množičnih medijih pomagal reproducirati sam predsednik Donald Trump. Druga študija primera kaže, kako je nemška politična stranka AfD (s pomočjo uporabe jezika in podob) prevzela politično protimigrantsko kampanjo desničarske skupine Generation Identity in jo uspela preoblikovati v uradno kampanjo politične stranke, ki so jo nato učinkovito reproducirali in razširjali tudi nemški mediji.

Profesor Bennett je svoj govor sklenil z začrtanjem najpomembnejših nalog, ki jih imajo akademiki_čarke, novinarji_ke in državljani_ke v času proliferacije digitalnih javnih sfer ter erozije demokracije. Izpostavil je predvsem razumevanje, lucidno kontekstualizacijo in razvoj novih normativnih perspektiv na področju dereguliranih in skrivnostnih medijskih in tehnoloških konglomeratov v času, ko se fragmentirana politična levica odmika od strankarskih in volilnih procesov, nacionalistična politična desnica pa je vse bolj transnacionalno organizirana in povezana.