Novice

Mineva 31 let od izbrisa: čas je, da država naredi, kar je prav.

Mineva 31 let od izbrisa: čas je, da država naredi, kar je prav.

Letos mineva 31. obletnica izbrisa. Spomnimo, da so 26. februarja 1992 slovenske oblasti iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije izbrisale 25.671 posameznic_kov, vključno s 5360 otroki. Slovensko ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice sta to dejanje označili za kršitev človekovih pravic.

Ob lanski obletnici se je predsednik Borut Pahor v svojem imenu in imenu države opravičil za izbris. Irfan Beširević, predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov (CIIA), je to dejanje pozdravil z besedami: »Opravičilo v imenu države pomeni konec obdobja zanikanja izbrisa in njegovih posledic ter sprenevedanja, da je razrešen. Država priznala izbris in njegove posledice, s katerimi izbrisani živimo še danes. Dobili smo opravičilo, ki smo ga vsa leta pričakovali. Zame osebno pomeni opravičilo moralno zmago izbrisanih.«

Vabimo vas na otvoritev razstave

Foto: Utrinek iz razstave na Gallusovem nabrežju, vir: Amnesty Slovenije

Foto: Utrinek iz razstave na Gallusovem nabrežju, vir: Amnesty Slovenije

V slovenski Amnesty so ob obletnici izbrisa organizirali razstavo portretov Boruta Krajnca z naslovom 31 let s(r)amote. Fotografije, ki bodo na ogled na Gallusovem nabrežju so opremljene s citati in kratkim orisom zgodb portretiranih, ki so jih zbrali v slovenski Amnesty.

Vabimo vas, da se nam v petek, 24. februarja, ob 13. uri pridružite na otvoritvi razstave na Gallusovem nabrežju v Ljubljani, ki jo bodo spremljali govori portretirancev_k in ostalih, ki so bili vpleteni v dolgoletni boj za pravice izbrisanih. 

Razstava je bila prvič na ogled lani ob 30. obletnici izbrisa.

Ostali dogodki ob obletnici

Petek, 24. februar:

  • Ob 10.45 na Fakulteti za socilano delo (predavalnica 9): Pogovor z osebami z izkušnjo izbrisa o tem, kako so izvedele, da so izbrisane, kakšne posledice je to prineslo v njihova osebna in družinska življenja in o dolgoletnem boju za popravo krivic. Dogodek soorganizirajo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete in Fakulteta za socialno delo.
  • Ob 13. uri na Gallusovem nabrežju: Otvoritev naše razstave 31 let s(r)amote.
  • Ob 14. uri v Zgodovinskem atriju Mestne hiše: Otvoritev razstave idejnih rešitev za spominsko obeležje v Parku izbrisanih.
  • Ob 16. uri v Participativni Avtonomni Ljubljanski Coni – Placu: Vezenje očes na spominsko platno »izbrisani pogledi« z Umetniškim kolektivom projekta Politika dotika.
  • Od 20. ure dalje v Placu: DJ Irfan.

Peticija za popravo krivic izbrisanim

Naše borbe za pravice vseh izbrisanih še zdaleč ni konec. O tem opozarjamo tudi v peticiji, ki smo jo naslovili na slovensko vlado ter jo pozvali k ukrepanju. Menimo, da je država izbrisane pustila na cedilu in da vse do danes ni sprejela ustrezne zakonodaje, ki bi odpravila krivice izbrisanih. Mnogi izmed njih si tudi po tridesetih letih niso mogli povrniti stalnega prebivališča, ki jim je bilo nezakonito in protiustavno odvzeto. Živijo brez dokumentov, brez zavarovanja, številni pa se v Slovenijo nikoli sploh niso mogli vrniti.

Za podpis peticije, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Amnesty Slovenija, kliknite tukaj.