Novice

Mirovni inštitut del razstave SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA!

Mirovni inštitut del razstave SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA!

mi30 oknoV četrtek, 24. 6. 2021, ob 19.00 bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM, Maistrova 3, 1000 Ljubljana) otvoritev razstave SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA! Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu. Del razstave je namenjen tudi predstavitvi Mirovnega inštituta (časovnica delovanja v devetdesetih, publikacije, video), ki letos praznuje 30. letnico svojega delovanja.

Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! se posveča političnemu performansu devetdesetih let. To je bilo za regijo izjemno težavno desetletje, ki je z vojnami, nacionalizmi, revizionizmi, korupcijo, partitokracijo, tranzicijo in hitro se razvijajočim kapitalističnim gospodarstvom dodobra zaznamovalo tudi vsa naslednja desetletja.

Spoznanje! Upor! Reakcija! predstavlja več kot 120 umetniških del, arhivski material in video dokumente iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kosova, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije, ki so zbrani okrog naslednjih tem: vojna, nacionalizem, telo, novi prostori, demonstracije, države, teritoriji, nove meje, Drugi / drugost, feminizem in mediji. Razstava sledi različnim potem razvoja političnega performansa, še zlasti pa izhaja iz vprašanja, kaj je ta performans prinesel, pomenil ali spremenil v širšem polju umetnosti v pojugoslovanskem kontekstu devetdesetih let. Prav tako izpostavlja povezave med performansi in takratnimi političnimi in ideološkimi strukturami. Razstava je obenem tudi poizkus ponovnega odkritja emancipacijskega potenciala političnega performansa tistega težavnega desetletja, in iskanje povezav z današnjim časom, ki ni nič manj zahteven, kot so bila nekdaj devetdeseta leta.

Razstava bo na ogled od 24. junija do 3. oktobra 2021. Vljudno vabljeni!

Več informacij o razstavi SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA!