Nova številka Medijske preže

Nova številka Medijske preže

V dvojni 32/33. številki Medijske preže, ki je izšla decembra 2008, objavljamo serijo člankov avtorjev iz različnih medijskih hiš v Sloveniji s kritičnimi pogledi na ureditev in prakso uresničevanja pravice do odgovora in popravka. V okviru razprav o medijski politiki se sprašujemo, kakšen javni medij potrebujejo državljanke in državljani Slovenije. Pri obravnavanju vloge medijev v času volitev se odzivamo na predvolilne razprave o tem, ali je prav, da novinarji volijo.

Pišemo o mehanizmih, s katerimi lahko mediji izkazujejo odgovornost in odzivnost do bralcev, poslušalcev in gledalcev ter pri tem izpostavljamo delovanje varuha pravic bralcev pri Guardianu in združenjevanje državljanov v Glas poslušalcev in gledalcev. Izpostavljamo študije primerov, ki dokazujejo neuspehe regulacije pornografije ter razpravljamo o izzivih stapljanja uredništev tradicionalnih in internetnih izdaj znotraj medijskih hiš.
Pod naslovom  »Ugasnil forum kritične javnosti« objavljamo tematski sklop, posvečen hrvaškemu tedniku Feral Tribune, ki je po 15 letih nehal izhajati junija 2008. Tematski sklop vključuje intervju z ustanoviteljema tednika Viktorjem Ivančićem in Predragom Lucićem, pa tudi svojevrstno razstavo najbolj znanih Feralovih naslovnic.