Novice

O (z)možnostih mrežne analize v kontekstu lastniških struktur slovenskih medijev

O (z)možnostih mrežne analize v kontekstu lastniških struktur slovenskih medijev

Od 11. do 18. junija nas je v okviru projekta Afemed na Mirovnem inštitutu obiskal dr. Doruk Şen z Univerze Bilgi v Istanbulu. Projekt, ki analizira spremembe medijskih lastništev najbolj branih, gledanih in poslušanih slovenskih medijev v letih 2000, 2010, 2020 in 2022 ter s tem formacije medijskih konglomeratov, je v preteklem mesecu prešel v fazo analize zbranih podatkov.   

Izbran metodološki pristop sinteze zbranih podatkov je mrežna analiza, v okviru katere poteka sodelovanje z dr. Şenom. Metoda omogoča prepoznavanje vplivnih akterjev ter v kontekstu projekta odkrivanje povezav med delujočimi medijskimi družbami in podjetji. S tem bo mogoče razkriti, kako so mediji v Sloveniji lastniško povezani in strukturirani, vključno s prepoznavanjem akterjev, ki v polju ostajajo izolirani. 

V sklopu raziskovalnega obiska dr. Şena se je kot pomembna izkazala ravno priložnost za poglobljen premislek o nadaljnjih korakih, ki vključujejo skupen pregled baze podatkov. Ta se je na projektu oblikovala v prvi polovici letošnjega leta in se v prvi vrsti fokusira na popis lastništev več kot 300 slovenskih medijev. 

Na ravni celotnega Mirovnega inštituta je bila izvedena tudi izobraževalna delavnica, kjer je dr. Doruk Şen raziskovalkam in raziskovalcem predstavil osnove raziskovalne metode mrežne analize, njene glavne značilnosti, prednosti in izzive. S pomočjo uporabe programske opreme Visone za vizualno ustvarjanje, preoblikovanje, raziskovanje in predstavitev omrežnih podatkov, smo metodo tudi sami preizkusili in oblikovali preliminaren prikaz oz. preplet lastniških razmerij med slovenskimi mediji in lastniki.  

Kolegu dr. Doruku Şenu se najlepše zahvaljujemo za obisk in predano znanje ter se veselimo prihodnjega sodelovanja, kjer želimo v luči interdisciplinarnosti še naprej stremeti k združevanju znanja in metodologij z različnih raziskovalnih področij.  

20240614_151154 (003)