Novice

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic

Vabljeni na  tiskovno konferenco ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, kjer bodo objavili ugotovitve in priporočila odbora združenih narodov za ekonomske, socialne in kulturne pravice. Konferenca bo potekala v torek, 9. decembra ob 12h v Cankarjevem Domu, Dvorana M.

Pred mednarodnim dnevom človekovih pravic vas koalicija nevladnih organizacij vabi na tiskovno konferenco, s katero želimo opozoriti na trend nižanja ravni človekovih pravic, vključno z ekonomskimi, socialnimi in kulturnimi pravicami, v Sloveniji. Ob enem želimo izraziti skrb nad odsotnostjo resnega namena vlade, da vzpostavi celovit sistem za spremljanje in promocijo človekovih pravic ter da naslovi dolgoročne in sistematične kršitve človekovih pravic, na katere nas številna mednarodna telesa za varstvo človekovih pravic opozarjajo že leta.

Poudarek tiskovne konference bodo prejšnji teden objavljena priporočila Odbora Združenih Narodov za ekonomske, socialne in kulturne pravice, v katerih Odbor izraža skrb nad ravnijo ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic v Sloveniji ter opozarja na številne pomanjkljivosti pri njihovem spoštovanju, varovanju in uresničevanju.

Nevladne organizacije smo na trend zmanjševanja ESK pravic ter na številne sistematične kršitve teh pravic, javnost in sam Odbor opozorile tudi v skupnem senčnem poročilu.

Več informacij o situaciji človekovih pravic v Sloveniji ter naših ugotovitvah ter priporočilih Odbora vam bomo predstavili jutri, 09.12.2014 ob 12h v Cankarjevem domu.

Vljudno vabljeni!

Več informacij na:
•    Anita Ramšak, anita@ekvilib.org, 041 841 954.
•    Katarina Vučko, katarina.vucko@mirovni-institut.si, 01 234 77 20
•    Katarina Bervar Sternad, katarina.bervar.sternad@gmail.com, 031 684 182

KOALICIJA ORGANIZACIJ:
Društvo Humanitas
Društvo informacijski center Legebitra
Društvo Vita Aktiva
Društvo za nenasilno komunikacijo
Društvo za osveščanje in varstvo – center antidiskriminacije – OVCA
Ekvilib Inštitut
Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije –TRS
Klub ActRight
Mirovni inštitut
Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC
YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Zavod za kulturo raznolikosti

Vabilo
Izjava za javnost