Objava rezultatov projekta

Objava rezultatov projekta

Jugovzhodna Evropska mreža za profesionalizacijo medijev (mreža SEENPM), Mirovni inštitut, Ljubljana in partnerski centri / inštituti objavlja ugotovitve projekta: Medijsko lastništvo in njegov vpliv na neodvisnost medijev in pluralizma v jugovzhodni Evropi in EU držav pristopnic (zdaj, nove članice EU iz srednje in vzhodne Evrope).

Namen projekta je bil preučiti medijsko lastništvo v Jugovzhodni Evropi in državah pristopnicah EU, s poudarkom na regulativni okvir  in mehanizme izvajanja, privatizacije, lastniški hstruktur glavnih medijev in njihov vpliv na pluralizem in neodvisnost medijev. 18 držav (subjektov) je bilo vključenih v projekt: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Črna gora, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija.

Projekt je potekal od julija 2003 do junija 2004 na Mirovnem inštitutu v Ljubljani, član SEENPM. Lokalni novinarji držav so analizirali določene situacije  v vsaki državi in svoje ugotovitve predstavili v obsežnih raziskovalnih člankoih. 18 poročil  in regionalni pregled, ki ga smo ga pripravili na Mirovnem inštitutu v Ljubljani, so zbrani v najavljeni knjigi.

Ugotovitve projekta so zdaj na voljo v knjižni obliki (v angleščini, 500 strani) ali e-knjižni obliki, na tej spletni strani.