Novice

Pismo vodstvu RTV Slovenija: Kako boste zaščitili vaše novinarje pred etničnim profiliranjem?

Pismo vodstvu RTV Slovenija: Kako boste zaščitili vaše novinarje pred etničnim profiliranjem?

Spoštovani,

oglašam se  z vprašanjem vodstvu Radiotelevizije Slovenija in dvema urednikoma, kako boste zaščitili vaše novinarje in sodelavce pred etničnim profiliranjem v javnosti in še posebej v vaših programih.

Povod za vprašanje je včerajšnja oddaja Studio ob sedemnajstih na Radiu Slovenija o sovražnem govoru, v kateri je gostja Lucija Šikovec Ušaj poleg Jelene Aščič etnično profilirala še druga dva vaša novinarja/sodelavca in jim jemala pravico do enakega obravnavanja, ko je izražala pričakovanje, da kot tisti, ki so se domnevno v Slovenijo preselili in so domnevno drugega etničnega porekla, nimajo pravice Slovenije žaliti.

Pri čem je – čeprav to v kontekstu nedopustnega etničnega profiliranja in zagovarjanje neenakega obravnavanja ni toliko pomembno  – merilo, kaj predstavlja žalitev za Slovenijo, v domeni presoje vaše gostje.

Kot programska svetnica RTV Slovenija menim, da takšno obravnavanje katerega koli državljana ali prebivalca Slovenijo sodi v nedopustno zagovarjanje diskriminacije (nasprotovanje načelom enakega obravnavanja) in etnično profiliranje, ko pa gre za novinarke in novinarje RTV Slovenija pa menim, da ste se tako vi, vodstveni delavci na RTV Slovenija, kakor mi v Programskem svetu RTV Slovenija, dolžni  zoperstaviti takšnemu ravnanju, še posebej, če se zgodi v vašem programu.

Prosim za odgovor, kaj boste ukrenili in kako se boste v javnosti in v notranjih mehanizmih odzvali na to dejanje, ter kaj boste ukrenili, da se takšno obravnavanje vaših novinarjev ne bo ponovilo.

Lep pozdrav, Brankica Petković, Mirovni inštitut