Novice

Portal Oštro: Kulturne nevladne organizacije ne »pobirajo« denar gasilskim nevladnim organizacijam

Portal Oštro: Kulturne nevladne organizacije ne »pobirajo« denar gasilskim nevladnim organizacijam

V rubruki Razkrinkavanj na portalu Oštro preverjajo verodostojnost trditev v javnem prostoru. Tokrat so objavili prispevek, v katerem so preverili trditev Nove24, da nekatere nevladne organizacije (med drugim Mirovni inštitut) gasilskim društvom jemljejo javna sredstva. V prispevku podrobno razložijo, da trditev, da Danes je nov dan, sindikat Mladi plus in Mirovni inštitut »pobirajo« denar gasilskim nevladnim organizacijam, ne drži.

Iz prispevka:

“Na Novi24tv.si so 24. julija trdili, da »Muki, Tea Jarc in Metelkova 6« gasilcem »pobirajo« denar. Kot glavne nevladne organizacije, ki da gasilcem jemljejo javna sredstva, so navedli inštitut Danes je nov dan ter sodelavca in soustanovitelja inštituta Filipa Mukija Dobranića, sindikat Mladi plus, katerega predsednica je Tea Jarc, ter Mirovni inštitut z Metelkove ulice 6 v Ljubljani.

Poveljnik gasilske zveze Slovenije Franci Petek je pojasnil, da so glavni vir financiranja gasilskih nevladnih organizacij občine. Po podatkih Erarja je 31 gasilskih nevladnih organizacij, ki so od leta 2018 do konca julija prejele več kot milijon evrov javnih sredstev, v tem obdobju prejelo 58,9 milijona evrov, od tega nekaj več kot 45 milijonov od občin.

Direktor centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici je pojasnil, da se gasilske nevladne organizacije običajno prijavljajo na razpise ministrstva za obrambo, kulturne pa na razpise ministrstva za kulturo.

Trditev portala, da Danes je nov dan, sindikat Mladi plus in Mirovni inštitut »pobirajo« denar gasilskim nevladnim organizacijam, ne drži.”