Novice

Predavanje o populizmu in normalizaciji desne populistične komunikacije v kriznih časih

Predavanje o populizmu in normalizaciji desne populistične komunikacije v kriznih časih

Sodelavci in sodelavke z Univerze na Dunaju, ki z Mirovnim inštitutom sodelujejo na mednarodnem projektu Politični in medijski populizem: “begunska kriza” v Sloveniji in Avstriji vse morebitne zainteresirane vljudno vabijo na spletno predavanje o populizmu in normalizaciji desničarskega diskurza v času krize. Predavanje bo potekalo v nemškem jeziku.

Spletno predavanje IPW: Daniel Thiele in Ruth Wodak – Ali je populizem nalezljiv? O normalizaciji desničarske populistične komunikacije v kriznih časih

Kdaj: ponedeljek, 17. maj 2021, ob 16:00. Kje: na spletu. Predavata: Daniel Thiele in Ruth Wodak (Univerza v Lancasterju). Moderira: Otto Penz.

Povzetek: Dogodek prevprašuje okvirne pogoje za razcvet desničarskega populističnega diskurza in se osredotoča na prepletenost afektov, kriz in medijev. Do nedavnega se je zdelo jasno, da populizem cveti v kriznih časih in v medijsko okrepljenem diskurzu strahu. Tako imenovana “begunska kriza” leta 2015 je na primer povzročila širjenje desničarskega populizma v politični mainstream – pojav, za katerega je Ruth Wodak skovala izraz “brezsramna normalizacija politike strahu”. V sedanji »korona-krizi« je razmerje med diskurzom strahu in populizmom paradoksalno spreobrnjeno: čeprav ta kriza vedno bolj razkriva tudi desničarske populistične izraze nezadovoljstva – na primer v obliki protestov zanikovalcev obstoja koronavirusa in bolezni Covid-19 – je njihovo sporočilo, da je pandemija manj dramatična kot jo prikazujejo politiki, mediji in strokovnjaki_nje. Cilj dogodka je razvozlati ta očitni paradoks.