Izjave za javnost

Protestno pismo-Odmevi, 3.3.2008

Protestno pismo-Odmevi, 3.3.2008

Protestno pismo odgovornem uredniku informativnega programa TV Slovenija in Programskem svetu RTV Slovenija glede prispevka in pogovora o izbrisanih v včerajšnji oddaji Odmevi.

Spoštovani g. urednik Rajko Gerič,

Spodaj podpisane nevladne organizacije ostro protestiramo zaradi včerajšnjega prispevka ter soočenja poslancev Mirana Potrča in Branka Grimsa v Odmevih na temo izbrisanih.

V prej pripravljenem uvodu v soočenje so nekateri deli prispevka izbrisane prikazali kot ljudi, ki so sodelovali v agresiji na Slovenijo. Takšno poročanje je zavajajoče in nesprejemljivo. Razpolagamo z raziskavami in vrsto podatkov, ki kažejo, da je med izbrisanimi mnogo starih oseb, otrok in mladoletnikov, delavskih družin in mamic
samohranilk, ki niso bili nikoli zaposleni v vojski, česar pa gledalec na osnovi vašega poročanja ne more izvedeti. Poleg tega poudarjamo, da je po zdaj znanih podatkih med vsemi 18.305 izbrisanimi največ 2,5 % oseb, ki so bile pred osamosvojitvijo Slovenije na kakršenkoli način povezane z JLA, ta odstotek pa zajema tako osebe, ki so imele čin kot tudi tiste, ki so v vojski opravljale druga dela (kuharji, čistilci ipd). Zoper nobeno od teh oseb ni bil sprožen kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja zoper ustavno ureditev Slovenije ali mednarodno pravo. Zato je neutemeljeno in zavajajoče prikazovati katerekoli posnetke, ki bi lahko namigovali na takšno početje izbrisanih.

Kot javno televizijo vseh prebivalcev in prebivalk v Sloveniji vas pozivamo, da se vzdržite takšnega ravnanja v prihodnje in takoj prenehate širite stereotipe, zaradi katerih je reševanje problema oteženo ali celo onemogočeno. V skladu s pravico do popravka in odgovora zahtevamo, da v Odmevih organizirate še en prispevek o izbrisu ter v to
oddajo povabite izbrisane same in nevladne organizacije, ki izbris raziskujejo. Obstajajo namreč številne raziskave in podatki, o katerih ima javnost pravico izvedeti in v interesu javnosti je, da o tem spregovori še kdo drug kot politiki, ki jim reševanje izbrisa nikoli ni bilo v interesu.
Amnesty International Slovenije
Mirovni inštitut
Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC