Novice

Subkulture so mrtve, živele subkulture!

Subkulture so mrtve, živele subkulture!

Vljudno vabljeni na predavanje mag. Jasne Babić v programu razstave Zini!, Sodobna zinovska produkcija, ki bo v sredo, 10. maja ob 18. uri v predavalnici pritličja MGLC. Vstop je prost!

Subkulture so mrtve, živele subkulture!

V zadnjih dvajsetih letih je preučevanje subkultur šlo skozi številne spremembe. Novi, drugi časi so zamajali uporabnost zapuščine chicaške šole in birminghamskih študij, stabilne označevalce, kot so razredna, spolna in etnična pripadnost pa zamenjajo preizpraševanja identitete, avtentičnosti, razcepljenosti in pretočnosti, nestabilnost in kratkotrajnost odnosov in situacij sodobnih subkulturnih praks. Novi koncepti skušajo ponazoriti subkulturno dinamiko, fluidnost in izmuzljivost z vpeljavo ‘novih’ pojmov, kot so scene, življenjski stili, neo-plemena ter jih postavljati ob bok sorodnih pojavov, kot so družbena gibanja, kontrakulture, nova religijska gibanja, tolpe itd. Predavanje bo tako skušalo povzeti, kako so se oblikovale in spreminjale definicije in koncepti subkultur ter kaj so bili poudarki posameznih raziskovalnih obdobij od sredine devetdesetih do danes. Natančneje, kako sodobne (sub)kulturne prakse, postsubkulturne študije in subkulturni simbolni interakcionizem nadaljujejo tradicijo klasične subkulturne teorije oziroma se od nje oddaljujejo, kateri od teh konceptov so se odrekli pojmu subkulture in ambiciozno zastavili nove interpretacije.

Jasna Babić je magistrica sociologije, zaposlena na Mirovnem inštitutu v Ljubljani. Njeno diplomsko delo o pojavu skvoterstva v Sloveniji je bilo nagrajeno s študentsko Prešernovo nagrado, bila je aktivno udeležena in proučevala videoaktivizem, je soavtorica dokumentarnega filma ‘Odpadki druge generacije – po stopinjah nekega punka’ in avtorica člankov o družbenem aktivizmu in alternativni kulturi ter lani izdane knjige ‘V vrtincu subkultur’ pri Založbi Sophia. Od leta 1998 večino prostega časa posveča AKC Metelkova mestu, predvsem klubu Gromka, kjer skrbi za koordinacijo programa, občasno organizira koncerte in druge kulturne dejavnosti.

FB: https://www.facebook.com/events/647087388810231