Novice

Uničevalni pohod Ministrstva za kulturo

Uničevalni pohod Ministrstva za kulturo

Prva stran zahtevka za izpraznitev prostorov MI, Okrožno sodišče Ljubljana, 2021.

Prva stran zahtevka za izpraznitev prostorov MI, Okrožno sodišče Ljubljana, 2021.

»Ali smo na poti v družbo radikalnih neenakosti s totalitarnimi razsežnostmi ali pa nam bo uspelo krizo izkoristiti za krepitev demokratičnih in solidarnih družbenih odnosov?« 

Tako smo se lansko leto spraševali v novičniku Mirovnega inštituta, nedolgo po tem, ko je nova vlada pod vodstvom Slovenske demokratske stranke (SDS) razglasila epidemijo virusa covid-19.

Ko danes odgovarjamo na navedeno vprašanje, ne moremo biti optimistični. Da bi omejile epidemijo, so vlade po svetu pričakovano omejile državljanske svoboščine in človekove pravice, nekatere med njimi, tudi slovenska, pa so jo izkoristile za obračunavanje s kritičnimi glasovi in neodvisnimi institucijami, za protežiranje kapitalskih interesnih skupin na račun revnih in okolja.

Slovenska demokratska stranka s predsednikom, ki uvaja vladavino dekretov in oblastne samovolje, je tako v zadnjem letu dokazala, da rasistične, avtoritarne in neoliberalne ideje zanjo niso le propaganda, ampak jih je pripravljena pretvoriti v državno politiko ter uničiti vse, kar se upira njenemu ideološkemu in interesnemu okviru.

Njeni predstavniki so napovedovali in začeli uresničevati načrt, da uničijo tudi Mirovni inštitut. Od Okrožnega sodišča v Ljubljani smo nedavno prejeli zahtevo Ministrstva za kulturo, da v roku enega leta zapustimo prostore na Metelkovi 6, kjer delujemo že več kot 20 let. S to potezo ministrstvo meče na cesto knjižnico s preko 5.000 enotami, ki je odprta za javnost in jo inštitut vzdržuje z lastnimi sredstvi; uničuje delovna mesta za 24 raziskovalk_cev, med njimi jih ima večina doktorat znanosti, ki projektno sodelujejo s partnerji iz najuglednejših raziskovalnih institucij po Evropi; odvzema temeljno infrastrukturo raziskovalni organizaciji, ki je za svoje delo prejela več nagrad in na področju človekovih pravic in enakosti uspešno deluje že 30 let. Podobne načrte ima ministrstvo z drugimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v stavbi.

Mirovnega inštituta takšne poteze seveda ne bodo uničile. Nameram ministrstva se bomo uprli po sodni poti in si še naprej prizadevali za odprto, mislečo in politično dejavno skupnost, temelječo na načelu enakosti.

Kaj vse smo naredili v letu 2020, si lahko preberete v Letnem poročilu Mirovnega inštituta.