Izjave za javnost

Ustavite pregon ukrajinskega mirovnega aktivista Jurija Šeljaženka

Ustavite pregon ukrajinskega mirovnega aktivista Jurija Šeljaženka

Ukrajinska varnostna služba preganja sodelavca Jurija Šeljaženka iz Ukrajine z absurdno obtožbo, da s pozivi za mir opravičuje rusko agresijo. Mirovni aktivizem se v srži bori proti vsaki uporabi vojaške sile in ne more biti osnova za obtožbo. Zato pozivamo slovenske politične zastopnike in predstavnike tujih držav v Sloveniji, da od ukrajinskih oblasti zahtevajo opustitev pregona Jurija Šeljaženka in preprečijo nevaren poskus kriminalizacije mirovnih idej.

Jurij Šeljaženko, izvršni tajnik Ukrajinskega mirovnega gibanja, je znanstvenik in aktivist, hraber glas miru in zagovornik ugovora vesti. Nedvoumno je obsodil rusko invazijo na Ukrajino, hkrati pa vztrajno z javnim delovanjem, izobraževalnimi aktivnostmi in pravnim znanjem spodbuja k dialogu, nenasilju, spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic. Je doktor prava, magistriral je s področja mediacije in reševanja sporov, diplomiral iz matematike. Njegova predanost miru in strpnosti je neomajna in navdihujoča, med vojno neutrudno sodeluje (prek spletnih povezav) na javnih dogodkih in razpravah o pozivih za mir in nasprotovanju militarizaciji, vodi spletna izobraževanja o človekovih pravicah in mirovni vzgoji, piše in objavlja znanstvene članke, vlaga pritožbe in zagovarja pred ukrajinskimi sodišči tiste, ki zaradi ugovora vesti odklanjajo vojaško mobilizacijo.

Mirovni inštitut od začetka vojne v Ukrajini sodeluje z Jurijem Šeljaženkom, ki je večkrat sodeloval (prek spleta) na omizjih, ki smo jih organizirali, razvijamo tudi raziskovalno sodelovanje.

Jurij Šeljaženko je dejaven v več mednarodnih organizacijah za zagovorništvo miru in človekovih pravic, sodeluje tudi z mirovniki in zagovorniki pravice do ugovora vesti iz Belorusije in Rusije (z belorusko organizacijo »Naša hiša« in »Ruskim gibanjem ugovornikov vesti«). International Peace Bureau, ena izmed najstarejših mednarodnih organizacij za mir, ki povezuje več kot 300 organizacij iz 70 držav sveta, mu je dala največje priznanje z napovedjo, da bo vse tri organizacije predlagala za Nobelovo nagrado za mir, ker »kljub vse večjim grožnjam vztrajno pomagajo posameznikom, ki se upirajo vojni in vojaški mobilizaciji«, »prisilni in nasilni rekrutaciji« ali so preganjani zaradi »nenasilnih protivojnih demonstracij«.

Ukrajinska varnostna služba je 3. avgusta 2023 vdrla v stanovanje Jurija Šeljaženka brez naloga in z obtožbo, da opravičuje rusko agresijo. Ukrajinsko mirovno gibanje je septembra lani objavilo »Mirovno agendo za Ukrajino in svet«, v katerem je obsodilo rusko agresijo in dodalo: »Potrebujemo prekinitev ognja, mirovne pogovore in resno prizadevanje za odpravo tragičnih napak, ki sta jih storili obe sprti strani«. S to trditvijo in drugimi podobnimi ni mogoče upravičiti obtožbe, ki jo je varnostna služba zgradila na tem dokumentu in izkoristila kot povod za nezakonito hišno preiskavo, za odtujitev računalnika, telefona in dokumentacije, ustrahovanje in preganjanje. Na zaslišanju je varnostna služba zahtevala hišni zapor za Jurija Šelježenka in niso mu vrnili delovne opreme. Sodišče mu je 15. avgusta 2023 prisodilo hišni pripor. Če bo obsojen, mu grozi zaporna kazen.

Preganjanje Jurija Šeljaženka moramo ustaviti, da preprečimo kriminalizacijo mirovnih idej!

Sodelavke in sodelavci Mirovnega inštituta